Siirry suoraan sisältöön
Miten toimitilasiivous hoidetaan ympäristöystävällisesti?

Yrityksissä pohditaan kasvavissa määrin erilaisia keinoja edistää kestävää liiketoimintaa. Myös toimitilasiivous voi olla tärkeä askel kohti yhä vastuullisempaa toimintaa. Siivouspalveluiden järjestäminen ympäristöystävällisten siivousmenetelmien, -aineiden ja -koneiden avulla voi viedä yrityksen vastuullisuutta useita askeleita eteenpäin.

Kestävät puhdistusaineet, kierrätysjärjestelmät, energiatehokkaat siivousmenetelmät, vähäpäästöiset siivouskoneet sekä luonnonmateriaalien käyttö ovat keskeisiä tekijöitä ympäristöystävällisessä toimitilasiivouksessa. Esittelemme tässä artikkelissa erilaisia ympäristöystävällisiä ratkaisuja, joiden avulla toimitilasiivous viedään kestävämmälle tasolle.

Kemikaalivapaat siivousmenetelmät

Yksi keskeinen osa ympäristöystävällistä toimitilasiivousta on kemikaalivapaat siivousmenetelmät ja kestävien puhdistusaineiden käyttö. Perinteiset puhdistusaineet voivat sisältää haitallisia kemikaaleja, jotka voivat olla sekä terveydelle että ympäristölle haitallisia. Sen sijaan kestävät puhdistusaineet ovat valmistettu 100 % luonnonmukaisista ja biohajoavista raaka-aineista, jotka eivät aiheuta haittaa vesistöille tai ilmakehälle. Kestäviin puhdistusaineisiin kuuluvat esimerkiksi ekologiset pesu- ja desinfiointiaineet, jotka eivät sisällä keinotekoisia väri- tai tuoksuaineita. Ne ovat turvallisia käyttää niin siivoojille kuin tilojen käyttäjillekin.

Kemikaalivapaiden siivousmenetelmien ja kestävien puhdistusaineiden käyttö toimitilasiivouksessa on siis sekä ympäristön että ihmisten terveyden kannalta kestävä vaihtoehto. ISS:n kestävän kehityksen mukainen siivouspalvelu perustuu kemikaalien käytön minimointiin. Kemikaalivapaalla ylläpitosiivouksella olemme jo useamman vuoden ajan muokanneet perinteisiä siivouspalveluiden toimintatapoja ja vähentäneet merkittävästi kemikaalien käyttöä.

Kierrätysjärjestelmät

Toimitilasiivouksen ympäristöystävälliset ratkaisut eivät rajoitu pelkästään puhdistusaineisiin, vaan myös kierrätysjärjestelmillä on suuri merkitys. Kierrättämällä jätteet oikein voidaan vähentää sekä luonnonvarojen kulutusta että jätteen määrää.

Kierrätysjärjestelmien hyödyt ulottuvat pitkälle ympäristön suojelemisesta resurssien säästämiseen. Kierrättämällä materiaaleja uudelleenkäyttöön vähennetään tarvetta uusien raaka-aineiden louhimiseen ja valmistamiseen, mikä puolestaan vähentää energiankulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä.

Vähäpäästöiset siivouskoneet

Ympäristöystävällisessä toimitilasiivouksessa tärkeä tekijä on myös vähäpäästöisten siivouskoneiden ja -välineiden käyttö. Siivouksen uudet koneelliset menetelmät paitsi säästävät aikaa ja kiinteistöjen pintoja, myös tukevat työntekijöiden hyvinvointia ratkomalla ergonomisia haasteita.

Tästä hyvä esimerkki on mopin ja yhdistelmäkoneen älykäs yhdistelmä i-mop, joka käyttää vain murto-osan vettä verrattuna perinteisiin yhdistelmäkoneisiin. I-mopin vedenkulutus on pystytty säätämään minimiin ja koneen teho perustuu poikkeuksellisen hyvään harjapainoon ja harjojen pyörimisnopeuteen. Koneen tehokkuuden ansiosta myös puhdistusaineita kuluu vähemmän.

Kestävät siivousvälineet

Uutta teknologiaa edustavien koneiden ja laitteiden lisäksi kestävän toimitilasiivouksen menetelmiä voidaan edistää myös perinteisimpien siivousvälineiden, kuten liinojen ja moppien osalta. Esimerkiksi ISS:n siivouspalvelut hyödyntävät siivousvaunuissa kestosäkkejä, kierrätysmateriaalista tehtyjä lattiamoppeja sekä kierrätetyistä PET-pulloista valmistettuja twister-laikkoja, joiden kanssa ei tarvita puhdistusaineita.

Kiertotalous onkin erittäin tärkeä teema ISS:n siivouspalveluissa. Suosimme aina ympäristömerkittyjä, uusiutuvista tai kierrätetyistä raaka-aineista valmistettuja tuotteita, jotka voidaan kierrättää edelleen materiaalina.

Vettä säästävät siivousmenetelmät

Ympäristöystävällinen toimitilasiivous sisältää myös energiatehokkaiden siivousmenetelmien käytön. Tehokkailla siivousmenetelmillä voidaan vaikuttaa tehokkaasti ympäristöön erityisesti säästämällä veden käyttöä.

ISS:n siivouspalveluissa on tehyt jo vuosikymmeniä töitä turhan vedenkulutuksen vähentämisen eteen. Pitkään käytössä olleet mikrokuitumenetelmä ja tekstiilien matalalämpöpesu ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Henkilökunnan ammattitaito ja koulutus

Myös siivoushenkilökunnan ammattitaidolla ja sen jatkuvalla koulutuksella voi olla jopa odotettuakin suurempi merkitys toimitilasiivouksen ympäristöystävällisyyteen. Ammattitaidolla ja koulutuksella voidaan jatkuvasti tehostaa tiettyjä ympäristöystävällisen toimitilasiivouksen teemoja. ISS:n siivouspalveluissa olemme esimerkiksi pystyneet vuodesta 2017 vuoteen 2022 lähes puolittamaan ylläpitosiivousaineiden kulutuksen ja siivoojakohtaisen siivousaineiden kulutuksen.

Lue lisää ISS:n laadukkaista siivouspalveluista tai ota meihin yhteyttä!

Liittyvät julkaisut