Siirry suoraan sisältöön
Moitteettoman siistejä tuotantotiloja jo 40 vuoden ajan

ISS huolehtii PerkinElmerin yleisten ja puhdastilojen siivouksesta sekä siivouskäytäntöjen kehittämisestä. Teollisuustilojen siivous on tärkeää hoitaa laadukkaasti ja luotettavasti, jotta ylimääräiset häiriöt tuotannossa voidaan välttää. Jo 40 vuotta jatkunut ISS:n ja PerkinElmerin yhteistyö on osoitus onnistumisesta, ja siksi myös poikkeusaikana muutoksia on pystytty tekemään nopeasti yhteistuumin.

PerkinElmer-konserni on yksi maailman johtavista terveysteknologian yrityksistä, jonka myynnistä lähes sata prosenttia menee ulkomaille yli 150 maahan. PerkinElmerin tuotekehitys- ja valmistusyksikkö Wallac työllistää Turussa yli 600 henkeä. PerkinElmer kehittää ja valmistaa laboratorioiden kokonaisjärjestelmiä eli reagensseja, testauslaitteita ja ohjelmistoja odottavien äitien terveyteen sekä raskauden aikaiseen ja vastasyntyneiden seulontaan.

– Tällä hetkellä tehdas valmistaa myös kokonaisjärjestelmiä covid-19-viruksen diagnosointiin, mikä on kasvattanut yrityksen tuotantoa, henkilöstöä ja liikevaihtoa, kertoo kiinteistöjohtaja Topi Joutsamo PerkinElmeriltä.

ISS on tuottanut Turussa PerkinElmerille siivouspalveluita jo vuodesta 1981, 40 vuoden ajan. PerkinElmerillä työskentelee vakituisesti seitsemän ISS:n siivoojaa, jotka huolehtivat yleisten ja puhdastilojen siivouksesta sekä siivouskäytäntöjen dokumentoinnista ja kehittämisestä. Talvella ISS hoitaa myös kiinteistöhuollon talvikunnossapitoa.

Puhdastilojen siisteys on valmistuksen ehdoton edellytys

Laboratoriotuotteiden valmistusympäristöä säädellään tarkkaan, ja muun muassa maanosakohtainen sääntely varmistaa, että ulkomaan markkinoille lähtevät tuotteet ovat turvallisia. Tämä asettaa tarkkoja viranomaisvaatimuksia myös valmistustilojen siivoukselle.

Vuosien varrella PerkinElmerin liiketoiminta on muuttunut ja kasvanut, mutta tarve moitteettoman siistille tuotantoympäristölle on säilynyt, ellei jopa korostunut. Siivottavaa pinta-alaa on yhteensä 28 000 neliömetriä, joista 3 000 neliömetriä on puhdastilaa. Jokainen neliö on pidettävä kunnossa ja siivottava huolellisesti päivittäin.

– Puhdastilojen siisteys on valmistuskokonaisuuden kriittinen lenkki ja ehdoton edellytys tuotteiden valmistamiselle, kertoo Joutsamo.

PerkinElmerin toimitusjohtaja Petri Kallio ja kiinteistöjohtaja Topi Joutsamo.

Vuosi 2020, korona ja kasvaneet tuotantomäärät toivat ISS:n ja PerkinElmerin arjen yhteistyöhön muutoksia nopealla tahdilla. Tuotantomäärien kasvu näkyi heti myös siivouksessa ja siivottavissa tiloissa.

– Joskus suunnittelimme tilaremontteja rauhassa, sitten toteutimme ne, siivosimme ja otimme käyttöön. Nyt kaikki sama tapahtuu nopeammalla vauhdilla, kertoo siivoustoimen koordinoinnista vastaava linjavastaava Tuula Maijala-Lehtonen PerkinElmeriltä.

Koronapandemian vuoksi tehtaassa tehtiin pieniä, mutta kriittisiä toimenpiteitä, jotta työskentely on poikkeusaikana turvallista. Siivousta tehostettiin ja henkilöstöravintolan istumapaikat osoitettiin eri ammattiryhmille. Tuotannon aiempaa pidemmät työvuorot ja kaksivuorotyö vaikuttivat suoraan yleisten tilojen ja erityisesti puhdastilojen siivoukseen, koska valmistustiloja voi siivota vain silloin, kun tuotanto ei ole käynnissä.

Haasteet ja muutokset kohdataan yhdessä

Siirtyminen aamu- ja iltavuorosta päivä- ja yövuoroon tapahtui vain viikossa. Maijala-Lehtosen mielestä ISS onnistui siinä erinomaisesti.

– ISS:ää voisi kutsua nopean toiminnan joukoiksi! Kun siirryimme uusiin vuoroihin, saimme nopeasti loistavan vastineen ja järjestettyä niin, että siivoukset tehdään myöhään illalla, osittain yöaikaan.

Vuosien mittaan ratkaisuja vastaan tulleisiin tilanteisiin onkin kehitetty ja mietitty yhdessä, tiivistää ISS:n palveluesimies Minna Kivimäki. Haasteet pyritään ratkaisemaan hyvässä ja avoimessa yhteistyössä PerkinElmerin ja ISS:n kesken.

Kivimäki on siivoojien esimies, mutta hän vastaa myös siivoojien perehdytyksestä ja koulutuksesta, siivoustyön ohjeiden päivittämisestä sekä asiakasyhteistyöstä ja laadusta tiiviissä yhteistyössä Maijala-Lehtosen kanssa.

– Siivoojille tässä kuuluu kiitos, sillä kukaan ei kieltäytynyt uudesta haastavasta vuorosta. On hienoa, että jokainen ymmärtää oman vastuunsa ja merkityksensä tässä tilanteessa, Kivimäki kertoo.

ISS:n siivoja Janette Perämäki huolehtii tilojen siisteydestä.

40 vuoden yhteistyö on todiste onnistumisesta

Koronavuosi on muuttanut PerkinElmerin ja ISS:n siivouksen käytäntöjä, joita halutaan kehittää yhdessä myös jatkossa. Jo ennen koronapandemiaa ISS ja PerkinElmer keskustelivat yhteistyön tiivistämisestä ja kasvattamisesta esimerkiksi jätehuollon puolelle, mutta poikkeustilan vuoksi suunnitelmia siirrettiin eteenpäin.

Päivittäinen yhteistyö on sujunut jo vuosikymmeniä, ja siksi sen uskotaan jatkuvan myös tulevaisuudessa. Joutsamon mukaan neljä vuosikymmentä jatkunut yhteistyö kertoo tyytyväisyydestä.

– Nykyään kilpailutukset ja palveluntuottajien vaihtaminen on tehty jopa helpoksi. 40 vuoden yhteistyö on paras todistusaineisto onnistumisesta molemmin puolin.

Tutustu ISS:n siivouspalveluihin >>

Liittyvät julkaisut