Siirry suoraan sisältöön
i-mop säästää vettä sinne, missä siitä on pulaa

Ketterä yhdistelmäkone i-mop ratkoo siivoustyön pulmien lisäksi yhteiskunnallisia haasteita. i-mopin käytön ansiosta säästyneet vesilitrat sijoitetaan vuosittain sinne, missä vedestä on pulaa.

Siivouksen uudet koneelliset menetelmät paitsi säästävät aikaa ja kiinteistöjen pintoja myös tukevat työntekijöiden hyvinvointia ratkomalla ergonomisia haasteita.

– Haluamme lisätä koneellisten menetelmien käyttöä ja vähentää käsin tehtävää siivousta, joka aiheuttaa ergonomiahaasteita ja väsymystä siivoojille. Tehokas i-mop vastaa puhtaustavoitteisiimme ja tukee sekä ympäristön että työntekijöiden hyvinvointia, ISS:n siivouspalveluiden tuotejohtaja Minna Konttila muotoilee.

i-mop on nimensä mukaisesti mopin ja yhdistelmäkoneen älykäs yhdistelmä, joka säästää siivoojan hartiavoimia ja vettä. Ketterä laite käyttää vain murto-osan vettä verrattuna perinteisiin yhdistelmäkoneisiin. Se on ensimmäinen yhdistelmäkone, joka yltää tilojen nurkkiin ja reagoi käyttäjän liikkeisiin sulavasti.

– i-mop on mullistanut koneellisen siivouksen. Siitä näkyy, että kone on kehitetty siivoojien ja insinöörien yhteisellä tuotekehitysprosessilla. Siivoojien kynnys ottaa laite käyttöön on hyvin matala, Sirkku Murtomäki Kristall Prolta, i-range-siivouskoneiden viralliselta maahantuojalta ja jakelijalta kertoo.

– Jos perinteisesti siivoojien reaktio siivouskoneen käyttöön on ollut “voi ei”, i-mopin kohdalla reaktio on “jes!” i-mopia pidetään meillä ISS:llä työkaverina, jonka kanssa on ilo tehdä töitä, lisää Konttila.

i-mopin vedenkulutus on pystytty säätämään minimiin ja koneen teho perustuu poikkeuksellisen hyvään harjapainoon ja harjojen pyörimisnopeuteen. Koneen tehokkuuden ansiosta myös puhdistusaineita kuluu vähemmän.

– Pinnat eivät kestä jatkuvaa runsasta vettä, joten i-mop säästää myös pintoja, mikä on kiinteistön elinkaaren kannalta merkittävää. i-mopeilla siivotaan aina sairaaloista ja presidentinlinnasta teollisuuden lannoitetehtaisiin ja kaivoksiin asti, Murtomäki toteaa.

Siivouksen innovaatiolla tehdään hyvää

i-mopin käytössä säästetyt vesilitrat sijoitetaan hyväntekeväisyyteen. i-mop lahjoittaa MadeBlue -järjestön kautta jokaista i-mopin käyttöpäivää kohden 18 litraa vettä kehitysmaihin – yhtä paljon kuin i-mopin käytön on laskettu säästävän vettä joka päivä.

– Käytännössä yksi i-mop tuottaa 4 500 litraa lahjoitettavaa vettä vuoden aikana. Kehitysmaihin lahjoitetaan vesilitroja vastaava määrä rahaa, jonka avulla voidaan rakentaa esimerkiksi kaivoja, vesijohto- ja vedenpuhdistusjärjestelmiä, sekä opastaa terveyttä edistävään hygieniaan. Rakentamisesta ja opastuksesta vastaavat MadeBlue:n yhteistyökumppanit, kuten Punainen Risti ja Flying Doctors -järjestöt, Petri Porkola Kristall Prolta kertoo.

– Suomessa puhdas juomavesi on itsestäänselvyys, mutta näin ei ole kehitysmaissa. UNICEFin mukaan maailmassa on yli 660 miljoonaa ihmistä ilman puhdasta juomavettä. Jokaisella pitäisi olla vähintään 15–20 litraa puhdasta vettä vuorokaudessa pysyäkseen elossa ja terveenä. Vertauksen vuoksi Suomessa kulutetaan vettä keskimäärin 200 litraa henkeä kohti vuorokaudessa, Porkola kertoo.

Siivousmenetelmien ympäristöystävällisyydellä on ISS:lle valtava merkitys. ISS:llä onkin Suomessa käytössä useita satoja i-mopeja.

– En voisi ottaa meille käyttöön menetelmää, jolla on negatiivisia ympäristövaikutuksia tai jotka eivät ole käyttäjän hyvinvoinnille hyväksi, Konttila kertoo.

On Konttilan mukaan iso positiivinen lisä, että i-mopin käytöllä on samalla mahdollisuus tehdä hyvää ja auttaa hädässä olevia.

– Auttamisen ilo on suunnaton, kun voimme organisaationa olla mukana näin merkittävässä työssä.

Tutustu ISS:n siivouspalveluihin >>

Liittyvät julkaisut