Siirry suoraan sisältöön
Sankaritoimintaa turvallisuuden puolesta

ISS Palvelut vastaa valtakunnallisesti Touhula-päiväkotien kiinteistöhuollosta. Päiväkodeissa kiinteistönhoitajat ovat arjen sankareita, roolimalleja ja turvallisuuden sanansaattajia.

Oulussa Puulinnankadulla sijaitsevan Touhula-päiväkodin pihalla käy kuhina. Kymmenet päiväkotilapset hoitajineen ovat saapuneet ulos aurinkoon. Lumi kimaltelee marraskuun auringossa, hiekkalaatikkoleikit ovat vaihtuneet jo aikaa sitten lumileikkeihin. Pian pihalla alkaa ISS Palveluiden järjestämä turvallisuustempaus, jossa yhdistyy ISS:n ja Touhulan yhteistyön kaksi tärkeää piirrettä, oheiskasvattajuuden rooli ja turvallisuus.

ISS:n ja Touhulan yhteistyö alkoi kesäkuussa 2018, kun Touhula keskitti kiinteistöhuollon palvelut valtakunnallisesti ISS:lle. Keskittämisen taustalla oli tarve tasalaatuiselle kiinteistöhuollolle aina Sodankylästä Siuntioon. ISS vastaa noin 150 Touhulan kiinteistöhuollosta, viherpalveluista, teknisistä palveluista, tukipalveluista sekä tuottaa Touhulalle HelpDesk-palvelun.

– Työn laadun lisäksi meille on myös tärkeää, että kiinteistöhoitajat ovat tuttuja ja sosiaalisia, eivätkä jöröjukkia. Päiväkodin henkilökunnan kanssa viestiminen työn etenemisestä, sekä esimerkiksi lasten kysymyksiin vastaaminen, on olennaista päiväkotiympäristössä, Touhulan kiinteistöasiantuntija Joni Vaara kertoo.

Turvallisempaa arkea kiinteistöhuollon voimin

ISS Palveluiden työsuojeluvaltuutettu Marju Karlström on saapunut päiväkodille opettamaan lapsille, miten lumiaurojen ja isojen koneiden lähellä toimitaan turvallisesti. Kun lumiaura kaartaa päiväkodin pihaan, ilma on jännityksestä sakeana. Pihalle muodostuu pitkä jono ja lapset yksi kerrallaan pääsevät kokeilemaan, miltä tuntuu istua kuskin paikalla.

Vaara kertoo turvallisuuden olevan päiväkodissa ykkösprioriteetti. Kiinteistöasiantuntijana Vaara vastaa siitä, että puitteet tukevat päiväkotitoiminnan harjoittamista ja olosuhteet ovat kunnossa.

– Turvallisuus on meille tärkein asia. Turvallisuuteen liittyvät palvelupyynnöt tulee hoitaa meillä nopeasti, Vaara kertoo.

Puulinnankadun toimipisteen kiinteistöhuollosta ja palvelupyyntöjen toteuttamisesta vastaa Jukka-Pekka Lintunen. Lintunen on paitsi kiinteistönhoitaja, myös ISS Palveluiden asiakkuuspäällikkö ja Pohjois-Suomen aluevastaava. Kaikki kolme aluevastaavaa vastaa jonkin päiväkodin kiinteistöhuollosta. Toimintamallin tavalla halutaan varmistaa, että myös aluevastaavat pysyvät kiinni päiväkodin arjessa.

– Päiväkodin arjessa on oma päivärytminsä. Turvallisuus on tärkeä osa arjen työtä. Täällä on erityisen tärkeää muistaa sulkea ovi perässään ja kerätä kaikki työvälineet heti pois, kun niitä ei käytä. Turvallisuushavainnointia tehdään aktiivisesti arjen työssä, Lintunen selventää.

Roolimalli, sankari ja kiinteistöhuolto samassa paketissa

Päiväkodin arki pyörii rutiinien ympärillä. Siksi poikkeukset, kuten lumiauran saapuminen pihaan, lamppujen vaihto tai pihan hiekoitus saavat osakseen erityisen paljon huomiota.

– Kiinteistönhoitaja on täällä sankari. Jos työntekijä tulee vaihtamaan esimerkiksi lamppuja tai säätämään ovipumppua, heidän vierailunsa voi olla lapsien päivän kohokohta. Päiväkodissa kiinteistönhoitaja on paitsi oman työnsä ammattilainen, myös roolimalli lapsille, Vaara kertoo.

Kiinteistönhoitajilla on roolinsa myös esimerkiksi energiansäästövinkkien jakamisessa. Valojen sammuttaminen ja ovien ja ikkunoiden sulkeminen lämmön karkaamisen estämiseksi ovat tapoja, jotka opitaan nuorena.

Jokainen päiväkotiympäristössä työskentelevä ISS Palveluiden työntekijä käy ISS:n järjestämän Koulut ja päiväkodit työympäristönä -koulutuksen. Koulutuksen tarkoituksena on luoda yhtenäinen toimintamalli näissä ympäristöissä työskentelemiseen.

Toimintaympäristön erityispiirteet

ISS Palveluiden ja Touhulan yhteistyö on tiivistä. Puolentoista vuoden aikana yhteistyötä on kehitetty ja hiottu aktiivisesti. Siitä paras esimerkki Vaaran mukaan on Touhula HelpDeskin käyttöönotto.

– HelpDesk on todella hyvä. Meillä on määritelty yhdessä vasteaika palvelupyynnöille ja turvallisuuteen liittyvät pyynnöt ovat prioriteetti numero yksi. Helpottaa arkea huomattavasti, että on vain yksi numero, johon voidaan valtakunnallisesti soittaa kaikki huoltopyynnöt, Vaara kertoo.

Arkea helpottaa myös se, että jos vakituinen päiväkodin kiinteistönhoitaja on poissa töistä, ISS:ltä hoituu korvaava sijainen varmasti. Joskus Lintusen puhelin soi, jos kiinteistönhoitaja ei tiedä, miten palvelupyyntöön pitäisi vastata.

– Kerran eräs vuosikymmeniä ammatissa ollut kiinteistönhoitaja soitti. Palvelupyynnössä oli toivottu ulkolamppujen vuorausta. Sellaista pyyntöä ei koskaan aiemmin ollut tullut vastaan, Lintunen kertoo ja nauraa.

Syy pyynnölle oli arkinen. Pienillä lapsilla on suuri houkutus lipaista ulkolamppujen pylväitä pakkasella, jolloin kieli jää pylvääseen kiinni. Ratkaisuksi pylväitä on osassa päiväkodeissa vuorattu kiinteistönhoitajien toimesta ilmastointiteipillä ja pakkauskelmulla.

Päiväkodin arki tuo mukanaan myös muita erikoispyyntöjä.

– Osa kohteista haluaa lumikasan, jossa lapset voivat kiipeillä, osa ei. Meillä myös tehdään sisäpihojen harjaus useamman kerran vuodessa, sillä lasten leikeissä hiekkaa kulkeutuu ympäri pihaa, Vaara kertoo.

Hyvät ideat jalkautuvat keskitetyn palvelun avulla laajalle

Pakkanen on ehtinyt punertaa päiväkodin pihalla olevien lasten ja aikuisten posket, kun lumiaura ajetaan pois pihalta ja portti suljetaan sen perässä. Muistoksi aamun tapahtumasta jäävät paitsi

opit isojen koneiden lähellä liikkumisesta, myös hetki lumiauran kuljettajana, heijastin ISS:ltä ja turvaliivit Lähi-Tapiolalta.

– Tämä oli hyvä pilottitapahtuma, joka voitaisiin hyvin viedä muihinkin Touhula-päiväkoteihin. Kiitos keskitetyn palvelun, se on tehtävissä helposti, Vaara toteaa.

 

Tutustu ISS:n kiinteistönhuoltopalveluihin täältä

Liittyvät julkaisut