Siirry suoraan sisältöön
Häiriöttömän tuotannon puolesta – Varavoimaosaajat

ISS:n varavoimaosaajien työtä on varmistaa asiakkaiden, kuten teleoperaattorien ja tehtaiden, kriittisten tilojen katkeamaton sähkönsaanti silloinkin, kun sähkönjakelu ei toimi.

Yhteiskunnan kannalta kriittisten tilojen toiminta on riippuvaista sähköstä. Tehtaiden koneet pysähtyvät, turvajärjestelmät menevät alas ja puhelut katkeavat, jos sähkönsaanti häiriintyy ja katkeaa esimerkiksi sähköverkon katkoksen takia. Tällaisia tilanteita ehkäistään varavoimalla sekä sen osaavalla ja laadukkaalla ylläpidolla.

– Varavoimaosaamisella varmistamme sähkön keskeytymättömän jakelun myös silloin, kun sähköverkko on alhaalla, kertoo ISS:n varavoimaosaamisen yksikön vetäjä, palvelupäällikkö Robin Nyholm.

ISS on yksi Suomen suurimmista varavoimaosaajista. Nyholmin luotsaama varavoimaosaamiseen erikoistunut tiimi koostuu suunnittelijoista, teknikoista ja sähköalan ammattilaisista, jotka tekevät töitä valtakunnallisesti. He varmistavat varavoimalaitteiden elinkaaren suunnittelusta korvaamiseen asti ja tekevät töitä sen eteen, etteivät sähköt katkea asiakkaan toimitiloissa koskaan.

ISS:n varavoimaosaajat vastaavat Suomessa muun muassa teleoperaattorien, datakeskusten ja useiden tehtaiden sähkönsaannista. Ympärivuorokautinen valtakunnallinen päivystys varmistaa, että vikatilanteen tai sähkökatkon sattuessa varavoimaosaajat ovat paikalla nopeasti korjaamassa esimerkiksi viallista varavoimalaitetta.

Keskeytymätöntä sähkönjakelua kaikissa olosuhteissa

Varavoimajärjestelmät sijaitsevat huoltokäytävissä, luolissa ja tunneleissa, ja siellä tapahtuu myös valtaosa varavoimaosaajien arjen työstä. Varavoimaosaajilla on aina vähintään sähköasentajan koulutus. Varavoimalaitteiden ylläpidon ja huollon tavoitteena on varmistaa sähkön keskeytymätön jakelu kaikissa olosuhteissa.

– Mikäli jokin laite järjestelmässä hajoaa, olemme paikalla nopeasti ja korjaamme tilanteen. Pyrimme välttämään vikoja ennakoimalla riskejä ja uusimalla laitekantaa tarpeen vaatiessa, Nyholm kertoo.

Varavoiman avulla turvataan esimerkiksi tehtaiden tuotannon häiriöttömyys. ISS:n varavoimaosaajat ovat erikoistuneet siihen, etteivät sähköt katkea edes huoltotöiden aikana.

– Olemme tehneet työmme hyvin silloin, kun asiakkaan toiminta ja tuotanto jatkuvat, vaikka sähköt katkeaisivat verkosta.

Tutustu ISS:n teknisiin palveluihin >>

Liittyvät julkaisut