Siirry suoraan sisältöön
Jyväskylän Tilapalvelulle siivotaan ja huolletaan satoja tiloja, joissa on hyvä olla

Liki 200 ISS:läistä tuottaa Jyväskylän Tilapalvelulle huippuluokan siivous- ja ylläpitopalveluita. Näin kaupungin liikelaitoksen sadat tilat pysyvät sisäilmaltaan hyvinä ja loppukäyttäjilleen terveellisinä.

Päiväkoteja, kouluja, julkisia tiloja, palvelutaloja ja terveysasemia, toimistoja sekä liikunta- ja kulttuuritiloja. Jyväskylän Tilapalvelun rakennuskanta käsittää noin 300 rakennusta Jyväskylän alueella.

Jyväskylän Tilapalvelut on Jyväskylän kaupungin liikelaitos, jossa työskentelee 25 henkilöä. Tilapalvelut on tilaajayksikkö, joka hankkii ulkoa kaupungin palvelutuotannoille kaikki palvelut, kilpailukykyisesti ja käyttäjälähtöisesti.

Iältään Tilapalvelun kiinteistökanta vaihtelee aivan uusista 1900-luvun alun rakennuksiin. Yksi tunnetuimmista kohteista on arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Säynätsalon kunnantalo. Tilojen hoito vaatii eri aikakausien rakennusten tuntemusta, kertoo Jyväskylän Tilapalvelun kiinteistöpäällikkö Petteri Kontro.

ISS:n ja Jyväskylän Tilapalvelun yhteistyö on jatkunut 15 vuotta. ISS on tilojen loppukäyttäjille Tilapalvelun kasvot, sillä se tuottaa tilojen siivouksen ja kiinteistön ylläpidon, joka sisältää myös ISS HUBin tekniset etävalvontapalvelut. Kohteissa työskentelee liki 200 ISS:läistä.

– Yksi Jyväskylän Tilapalvelun kiinteistömanageri hoitaa noin sataa kiinteistöä, joten hän ei voi olla ainoa kasvo loppukäyttäjille. Vaikka vaatteissa lukee ISS, arjen tekijät edustavat myös Tilapalvelua, Kontro sanoo.

Vastuullisuus- ja ympäristötavoitteet ohjaavat työtä

Kaikkia Jyväskylän Tilapalvelun kohteita yhdistää se, että tilojen hoitoa ohjaavat tavoitteet vastuullisuudesta ja tilojen terveellisyydestä. Molempien osapuolten omat vastuullisuus- ja ympäristötavoitteet määrittävät työtä. Kontro lisää, että palveluntuottajan kouluttautuminen ja osaamisen kehittäminen on Tilapalveluille tärkeää.

– Yhteistyössä pyrimme ympäristötavoitteisiin ja niiden yli. ISS:llä on alan viimeisin tieto, ja heidän ammattilaisensa pystyvät kertomaan esimerkiksi, mitä aineita ja työkoneita kannattaa käyttää, jotta ympäristökuormitusta syntyy mahdollisimman vähän.

Jyväskylän Tilapalvelun ja ISS:n sopimus sisältää työllistämisvelvoitteen, mikä tarkoittaa, että ISS työllistää tietyn määrän työttömiä työnhakijoita vuosittain.

ISS_Petteri_Kontro_Jyvaskyla_03_1920x1080px-1024x576-1Vastuullisuus arjen pienissä ja isommissa teoissa

ISS:läiset tekevät siivoustehtäviä laidasta laitaan, ylläpito- ja perussiivouksesta avustaviin tehtäviin, kuten pyykkihuoltoon. Korona-aikana ISS:n siivouspalveluilla on ollut erityinen rooli tilojen pitämisessä terveellisinä, kertoo ISS:n alue- ja avainasiakaspäällikkö Eila Aholainen, joka vastaa asiakkuudesta ja erityisesti siivouspalvelun johtamisesta ja tuottamisesta.

– Jos jossakin kohteessa oli ollut tartuntoja, teimme siellä koronasiivouksia. Tehostussiivouksia teimme puolentoista vuoden ajan. Niillä varmistimme terveelliset tilat loppukäyttäjille.

Kiinteistön ylläpidossa työtehtävät vaihtelevat ilmanvaihtokoneiden suodattimien vaihdosta roskien keruuseen sekä lumi- ja puutarhatöihin. Vastuullisuus näkyy kiinteistön ylläpidossa pienissä arjen valinnoissa, joilla vähennetään esimerkiksi energiankulutusta.

– Käytämme entistä enemmän sähköisiä pienkoneita ja sähköautoja alueilla, joilla niiden toimintasäde riittää, kertoo ISS.n palveluesimies Mika Nuora.

Kiinteistönhoitaja tarkkailee ja havainnoi rakenteiden kuntoa päivittäin ja reagoi käyttäjiltä tulleeseen palautteeseen, jotta tilat pysyvät terveellisinä. Ilmanvaihtokoneiden suodattimien puhtaus ja toiminnan tarkkailu varmistavat niin ikään hyvää sisäilmaa.

ISS HUB mahdollistaa optimoinnin 24/7

Aistinvaraisen tarkkailun lisäksi terveellisten tilojen ylläpidossa auttaa ISS HUB, jonka kautta toteutetaan kiinteistöjen etävalvonta, tilojen lämmityksen, jäähdytyksen ja valaistuksen optimointi sekä kiinteistöteknisten hälytysten hoito.

– HUBin avulla kiinteistön tekniset laitteet toimivat energiatehokkaasti ja sisäolosuhteet säilyvät asianmukaisina. Luomme tiloja joissa on hyvä olla, kirjaimellisesti, kertoo ISS HUBin palvelupäällikkö Antti Laitila.

Arjessa ISS HUBin hyödyntäminen tarkoittaa sitä, että Kuopiossa sijaitsevassa etävalvomossa seurataan ympäri vuorokauden Jyväskylän Tilapalvelun kiinteistöjen hälytyksistä, olosuhteista, teknisten laitteiden toiminnasta sekä energiankulutuksesta kertyvää dataa. Näistä tehdyt havainnot välitetään kentälle, ja niiden perusteella kiinteistönhoitaja voi tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin. Etävalvonnan hyöty on huomattu Jyväskylän Tilapalvelussa.

– HUB on lisätyökalu, josta saadaan jo nyt paljon hyötyä. Meidän ei tarvitse mennä kohteeseen, vaan näemme kiinteistön olosuhteet ja energiankulutuksen yhdestä paikasta 24/7 ja voimme reagoida tarvittaessa. Jatkossa saamme kehitettyä entisestään esimerkiksi energiansäästöä, tehostettua havaintoja laiterikoista ja ennakointia sekä karsittua turhia huoltokäyntejä, Kontro kertoo.

ISS HUBin avulla kiinteistöstä tulevia tarpeettomia hälytyksiä on onnistuttu pudottamaan jopa 30 prosenttia. Tavallisesti ne aiheuttavat päivystyskäyntejä ja vievät kiinteistönhoitajan aikaa. Myös yhdessä Tilapalvelun kanssa asetettuihin vuosittaisiin energiatehokkuustavoitteisiin on päästy.

ISS_Petteri_Kontro_Jyvaskyla_01_1920x1080px-1024x576-1

Iso kumppani isoihin saappaisiin

Niin Tilapalvelun Kontro kuin ISS:n Aholainen, Nuora ja Laitila ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että arki kentällä sujuu hyvin ja yhteistyö on avointa. Yhteydenpito ISS:n palveluesimiesten sekä Jyväskylän Tilapalvelun siivouspäällikön ja kiinteistömanagereiden välillä on tiivistä.

Käyttäjien toiveita ja kehitysehdotuksia kuunnellaan niin siivouksessa kuin kiinteistön ylläpidossakin. Pitkässä yhteistyössä on syntynyt molemminpuolinen luottamus.

Kontron mukaan yhteistyöllä on saavutettu hyviä tuloksia. Kun palvelu toimii oikein, kiinteistöistä tulee vähemmän yhteydenottoja. ISS loistaa vuosittain tehtävässä asiakastyytyväisyyskyselyssä ja saa käyttäjiltä korkeita arvosanoja.

Kontro toivoo, että ISS toimii jatkossakin ennakoivasti eikä reagoivasti. Jyväskylän Tilapalvelulla on paljon kiinteistöjä, joten se tarvitsee rinnalleen riittävän kokoisen kumppanin, joka tunnistaa käyttäjien tarpeita ja kehittää toimintatapoja.

– ISS on yrityksenä suuri, ja koemme, että olemme saaneet rinnallemme vahvan kumppanin.

Liittyvät julkaisut