Siirry suoraan sisältöön

Osatyökykyisellä työntekijällä on ISS:llä samat mahdollisuudet edetä urallaan kuin muillakin. Jos työntekijän työkyky alentuu, voidaan työntekijälle etsiä talon sisältä muuttuneeseen tilanteeseen sopivampia tehtäviä.

Osatyökykyisyys on laaja käsite, ja moni suomalainen on osatyökykyinen jossain vaiheessa elämäänsä. Työkyky voi alentua esimerkiksi sairauden, elämänkriisin tai vamman vuoksi.

ISS:llä on yli kymmenen vuoden ajan toiminut tiimi, joka keskittyy henkilöstön työhyvinvoinnin ja työkyvyn tukemiseen. Tässä tiimissä työskentelee työhyvinvointipäällikön ja ISS:n oman työkykyvalmentajan lisäksi Head of Employee Wellbeing Sari Vainikkala. Hän toteaa, että talosta löytyy monipuolisia työmahdollisuuksia osatyökykyiselle työnhakijalle siinä missä muillekin.

– ISS:llä työhön rekrytoidaan se henkilö, joka soveltuu tehtävään taidoiltaan parhaiten, ja tehtävän sopivuutta arvioidaan aina yhdessä henkilön itsensä kanssa. Esimerkiksi työkokeilu voi olla osatyökykyiselle hyvä polku oman paikan löytämiseen ISS:llä, Vainikkala kertoo.

Työhyvinvointi- ja työkykytiimi on apuna, kun ISS:llä aloittaa uusi, osatyökykyinen työntekijä. He varmistavat, että työolosuhteet järjestetään tarpeiden mukaisiksi ja että henkilö saa uudessa tehtävässään valmennusta, jos sille on tarvetta. Myös työterveysyksikkö on vahvasti osatyökykyisen tukena.

Yhteistyöllä monimuotoisia mahdollisuuksia

Osatyökykyisen siirtymistä työelämään voidaan tukea eri tavoin. ISS toteuttaa esimerkiksi TE-palveluiden kanssa yhteishankkeita jatkuvasti.

– Meille jokainen työnhakija on tärkeä, ja pyrimme löytämään osaajia erilaisten väylien kautta. Teemme muun muassa paljon oppilaitosyhteistyötä ja tarjoamme työharjoittelupaikkoja erityisoppilaitosten, kuten Kiipulan ja Luovin, opiskelijoille, Vainikkala kertoo.

Tällä hetkellä ISS:llä on Live Palveluiden ja Varman kanssa meneillään iso työkykyhanke, jossa tuetaan osatyökykyisiä työn pariin ja autetaan tulevaisuuden suunnittelussa. Kyseessä on sisäinen, räätälöity pilotti, jonka tulokset saadaan selville vielä tänä vuonna.

– Osallistumme myös Invalidiliiton Sopivaa työtä kaikille -tapahtumaan Helsingissä 27.2., jossa kerromme avoimista työpaikoista ja erilaisista uramahdollisuuksista. Meillä taivas on rajana ja kun osaaminen riittää, voi kuka tahansa ISS:llä edetä urallaan.

Ratkaisuna työn räätälöiminen

Joskus osatyökykyinen voi olla täysin työhön kykenevä, kun vain oikea työnkuva löytyy.

– Meillä on paljon ammatinvaihtajia. On henkilöitä, jotka alentuneen työkyvyn vuoksi ovat vaihtaneet fyysisesti raskaan työn kevyempään toimisto- tai aulapalvelutyöhön. On myös esimerkiksi kuulovammaisia työntekijöitä, jotka voivat tehdä meillä monenlaisia tehtäviä.

Osa-aikatyö on monelle osatyökykyiselle avain työelämään. ISS:llä on tarjolla paljon osa-aikaisia tehtäviä, ja työtä voidaan myös muokata osa-aikaiseksi tarvittaessa.

– Työntekijät kokevat arvokkaana sen, että työtä voidaan räätälöidä, jos oma työkyky muuttuu, Vainikkala sanoo.

Yhden vuoden aikana ISS:llä räätälöidään sisäisesti noin sadan työntekijän työtehtäviä, kun työkyky syystä tai toisesta heikkenee.

– On laskettu, että tekemättömän työn kustannus on Suomessa noin 1,3 miljardia euroa ja osatyökykyisissä on merkittävä, hyödyntämätön potentiaali. Kaikki toimet, joilla osatyökykyisiä autetaan löytämään polku työelämään, ovat siis tärkeitä yhteiskunnallisellakin tasolla, Vainikkala painottaa.

Tule kuulemaan ISS:n työmahdollisuuksista Sopivaa työtä kaikille -tapahtumaan Helsingissä 27.2.

 

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!