Siirry suoraan sisältöön
Taitajassa tuetaan nuorten ammatillista osaamista

Viime viikolla vietettiin Taitaja 2024 -kisan finaaliviikkoa, jossa ISS oli yhteistyökumppanina tukemassa nuorten ammatillista osaamista. Ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailuja on järjestetty jo vuodesta 1988, ja menneiden vuosien taitajia löytyykin pyörittämästä yhteiskuntamme rattaita ympäri maata. Tästä hyvänä esimerkkinä on vuoden 2004 Taitaja-voittaja Anne Niinimäki, joka työskentelee tällä hetkellä ISS:llä siivoojana.

Ammatillinen osaaminen on ISS:n toiminnan perusta, joten Suomen suurimman ammatillisen koulutuksen tapahtuman yhteistyökumppaniksi lähteminen oli luonnollinen päätös. Taitaja-tapahtuma on hyvä esimerkki yritysten ja ammattioppilaitosten välisestä yhteistyöstä, jossa nostetaan ammatillisen osaamisen arvostusta ja luodaan nuorille näkymiä erilaisista urapoluista. Nuoret opiskelijat ovat tulevaisuutemme ammattilaisia, joiden osaamista tulemme kipeästi tarvitsemaan.

Taitaja-kilpailun finaalit mittelöitiin viime viikolla Kuopiossa 500 opiskelijan voimin 50 eri kilpailulajissa. Tuomarikumppanuuden myötä ISS:ltä lähetettiin rautaisia ammattilaisia tuomaroimaan puhdistuspalveluiden, kiinteistönhoidon sekä ravintola- ja cateringpalveluiden finaaleja. Tuomaroinnin myötä ISS tuki nuorten ammatillisen osaamisen kehitystä, mutta samalla se mahdollisti tuomareiden verkostoitumisen opiskelijoiden kanssa sekä alan tuoreimpien menetelmien omaksumisen nuorilta. Lisäksi ISS toimi palkintokumppanina kiinteistönhoidossa, turvapalveluissa sekä sähköasennuksessa, ja oli ilo päästä tukemaan palkinnon muodossa näidenkin alojen huippuja.

ISS:n oma Taitaja-voittaja

Taitaja-kisasta nuoret ammattilaiset suuntaavat erilaisiin tehtäviin ja urapolkuihin. Tasan kaksikymmentä vuotta sitten Taitajan puhdistuspalveluiden kilpailulajin voitti Anne Niinimäki, joka työskentelee tätä nykyä ISS:llä siivoojana Jyväskylässä. Vuonna 2004 Niinimäki vielä opiskeli Jyväskylän Ammattiopistossa puhdistuspalveluiden perustutkintoon tähtäävässä koulutuksessa. Osallistuminen Taitaja-kisaan tapahtui yllättäen, kun Niinimäen luokkakaveri ilmoitti, ettei halua lähteä kisaan ilman häntä.

– Voitto yllätti suuresti, sillä kisaan pääsy ja voittaminen eivät olleet minulle etukäteen asetettuja tavoitteita. Oli hauskaa, kun yhtäkkiä olikin voittaja ja haastateltiin johonkin lehteen, Niinimäki kommentoi voitonhetkiä kahdenkymmenen vuoden takaa.

Niinimäen opinnot ammattiopistossa sujuivat hyvin, ja hän valmistui jo vuosi kisan jälkeen. Taitajassa hän pärjäsi tekemällä vain tarkasti sen, mitä ohjeissa pyydettiin, ja samalla tekniikalla hän on pärjännyt myös työelämässä. Niinimäki kokee saaneensa urallaan arvostusta ammatillisesta osaamisestaan.

Olen siivonnut monissa eri firmoissa, ja asiakkaat ovat aina olleet tyytyväisiä työhöni. Mottoni on, että kun tekee työnsä kerralla hyvin, sitä ei tarvitse tehdä toistamiseen, ja työstään saa myös kiitosta.

Nimetön malli (16)

Ajan hermoilla pysyminen on osa ammatillista osaamista

Tämän vuoden Taitajan puhdistuspalveluiden finaalissa oli tuomaroimassa kolme siivousalan ammattilaista ISS:ltä. Alan uusimmat suuntaukset näkyivät myös finaalitehtävissä, sillä tehtäväalueella huristeli robotti-imuri, ja viimeisenä tehtävänä finalistien täytyi osata käyttää yhdistelmäkonerobottia. Yhtenä tuomareiden arviointikohteena tehtävissä oli myös kestävän kehityksen mukainen suoritus.

Näitä osaamisalueita tarvitaan nykyajan siivoustyössä, ja niihin panostetaan myös ISS:llä. Käytössämme on esimerkiksi yli sata siivousrobottia sekä kemikaalivapaa siivousmenetelmä ja energiaa säästävät litiumioniakkuiset siivouslaitteet.

Niinimäki on valmistumisensa jälkeen ehtinyt tehdä myös muiden alojen töitä sekä olla kotona lastensa kanssa. Edes Taitaja-voitto ei tarkoita sitä, ettei omaa osaamista tarvitsisi enää kehittää.

– Vuoden 2004 Taitajassa ei kauheasti robotteja näkynyt. Silloin uuden tekniikan hyödyntäminen tarkoitti roskienlajittelupelin pelaamista tietokoneella. Tuntui hassulta, kun siitäkin sai kisapisteitä. Nyt palattuani siivoustöiden pariin olen saanut esimerkiksi opetella käyttämään päältä ajettavaa monitoimikonetta, kertoo Niinimäki.

Hän oli iloinen kuullessaan työnantajansa ISS:n tekevän yhteistyötä Taitajan kanssa, sillä hän muistelee kilpailua positiivisin mielin.

– Todella hienoa, että Taitaja on vieläkin olemassa. On tärkeää, että nuoret saavat tunnustusta sekä palkitsemista hienosta osaamisestaan, Niinimäki muistuttaa.

 

 

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!