Siirry suoraan sisältöön
Niittyjä, pölyttäjiä ja kotoperäisiä lajeja – luonnon monimuotoisuutta ylläpidetään ISS:läisten arjessa

ISS voi palveluillaan vaikuttaa positiivisesti asiakkaiden piha-alueisiin ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen. Toukokuun viimeisellä viikolla ISS:llä on vietetty kestävän kehityksen viikkoa. Viikko huipentuu Maailman ympäristöpäivään 5. kesäkuuta.

Asfaltoituja pihoja, lyhyeksi leikattua nurmea, puuttomia alueita ja haittakasveja – vai vehreää puustoa, kukkivia niittyjä ja hyönteishotelleja? Kohteissaan ympäri Suomen ISS:n kiinteistöhuolto voi säilyttää paikallisen luonnon monimuotoisuutta.

EU on asettanut tavoitteeksi, että luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen pysäytetään vuoteen 2030 mennessä. Luonnon monimuotoisuudella tarkoitetaan käytännössä sitä, että luonnon lajikirjo säilyy laajana.

– Monimuotoinen luonto on elämän perusedellytys. Luonnon prosessit, niin kutsutut ekosysteemipalvelut, takaavat meille asioita, joita saatamme pitää itsestäänselvyytenä.

Esimerkiksi pölyttäjät vaikuttavat satomääriin ja sitä kautta ravinnon riittävyyteen, kasvillisuus puhdistaa ilmaa ja vaikuttaa myös vesistöjen puhtauteen, ISS:n ympäristöpäällikkö Taina Tilus kertoo.

Monimuotoinen luonto auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen

Siinä missä yritykset kertovat päästövähennyksistä ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen ovat Tiluksen mukaan jääneet vähemmälle huomiolle.

ISS:n ekopalveluiden tuotepäällikkö Hanna Bradley lisää, että hyvinvoiva luonto auttaa maapalloa sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Tiluksen mukaan Suomessa on arvioitu, että joka yhdeksäs eliölaji ja lähes puolet luontotyypeistä ovat uhanalaisia. Myös ilmaston lämpenemisestä on jo selkeitä merkkejä.

– Monimuotoisella luonnolla on vahvat säätelypalvelut. Jos kiinteistön alueella on esimerkiksi puustoa, viilennyksen tarve on huomattavasti pienempi kuin puuttomilla alueilla ja hulevedet pääsevät imeytymään, Bradley sanoo.

Biodiversiteettiä edistävän työn haaste on kuitenkin se, että siinä missä päästövähennyksiä kyetään mittaroimaan, yritysten vaikutusta monimuotoisuuden lisäämiseen on vaikea varmentaa, hän lisää.

Kukoistavaa niittyä, kotoperäisiä kasvilajeja ja tilaa pölyttäjille

ISS toimii useilla eri palvelualoilla, joista jokaisella on keinonsa vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen. Ravintolapalveluissa merkitystä on etenkin ruoan alkutuotannolla, ja tärkeitä valintoja ovat käytetyt raaka-aineet, reseptiikka, ruokalistasuunnittelu ja hävikin hallinta.

Siivouspalveluissa olennaista on kemikaalien ja muovin käytön vähentäminen sekä resurssitehokkuus. Käytössä olevalla kemikaalivapaalla siivouksella vaikutetaan näihin kaikkiin.

Kiinteistönhoidossa esillä on usein etenkin energiankulutus, mutta kiinteistöhoito voi olla isossa roolissa myös luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä. Ulkoalueiden hoidolla ISS:läiset pystyvät tekemään paikallista hyvää.

– On tärkeää, että vaikutamme palvelumme koko arvoketjuun, mutta asiakkaidemme piha-alueiden hoito on omissa käsissämme. Vieraslajien torjunta, rikkakasvien hävittäminen torjunta-aineettomilla menetelmillä ja niittymäiset alueet vaikuttavat positiivisesti luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen, Tilus listaa.

Jokainen asiakastyötä tekevä ISS:läinen voi ottaa luonnon monimuotoisuuden asiakkaan kanssa puheeksi ja muistuttaa esimerkiksi vieraslajien torjumisesta. Kesäkuun alussa astuu voimaan kurtturuusun kasvatuskielto.

Yhdessä voidaan pohtia, voisiko pihoille jättää lyhyeksi leikatun ruohon sijaan vapaammin kasvavia alueita tai istuttaa niittymäistä kasvillisuutta ja kotoperäisiä lajeja, jotka tarjoavat elintilaa eliöille. Hyönteishotellien ja perhosbaarien lisäksi pihoille tai toimistojen katoille voidaan tuoda viljelylaatikoita ravintolapalveluiden tai kiinteistön käyttäjien käyttöön.

Pienistä paikallisista teoista kasvaa isoja vaikutuksia

ISS:läisille Bradleyllä ja Tiluksella on yksi viesti: keinoja vaikuttaa löytyy. Tukitoiminnoissa työskentelevien tulee huomioida vastuullisuus- ja ympäristöasiat kehittäessään tuotteita ja palveluita. Kentällä jokainen huolehtii, että tekee työtään tuotteiden ja konseptien mukaisesti.

– Paikallis- ja asiakastuntemus ovat tässä äärimmäisen tärkeitä. Tälläkin hetkellä ISS:n kohderiskien arvioinnissa voi arvioida ympäristöriskit ja vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen. Kuka tahansa kohteessa voi tehdä ympäristöhavaintoja, eli antaa konkreettisia ehdotuksia asiakaskohteen vastuullisuuden parantamiseksi, Tilus sanoo.

Luonnon monimuotoisuuden säilyminen on Bradleyn mielestä lopulta yritystenkin elinehto. Pienistä paikallista teoista kasvaa isoissa yrityksissä globaaleja vaikutuksia.

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!