Siirry suoraan sisältöön
Työllistyminen sodan keskellä luo turvaa

ISS on pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien työllistymistä tukevan Startup Refugeesin kumppani. ISS:n tuen ansiosta Startup Refugeesillä työskentelee Oleksandr Puzyrnyy, joka auttaa ukrainalaisia löytämään töitä Suomesta.


Oleksandr Puzyrnyyn puhelin on soinut muutaman kuukauden taukoamatta, sillä hän on Ukrainasta Suomeen saapuneiden pakolaisten keskuudessa jo tuttu nimi.

Startup Refugeesin koordinaattorina työskentelevä Puzyrnyy oli ensin mukana keräämässä suomalaisten Ukrainaan lähetettäviä lahjoituksia vapaaehtoisena toisessa järjestössä. Nyt hän auttaa sotaa paenneita ukrainalaisia asettumaan Suomeen ja työllistymään uuteen maahan.

ISS toimii Startup Refugeesin yhteistyökumppanina sekä työpaikkojen mahdollistajana ja osallistuu muun muassa taloudellisesti Puzyrnyyn palkkaukseen.

Venäjän hyökkäyksen seurauksena Suomeen on saapunut lyhyessä ajassa kymmeniä tuhansia ukrainalaisia, jotka tarvitsevat apua käytännön asioissa – on avattava suomalainen pankkitili, täytettävä Kelan lomakkeita, tilattava verokortti ja löydettävä töitä.

Pultavasta Lapin kautta Vantaalle

Puzyrnyy on kotoisin Pultavan kaupungista Keski-Ukrainasta. Vuonna 2006 hän muutti Lappiin ja aloitti liiketalouden opinnot Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa. Tarkoituksena oli palata opintojen jälkeen Ukrainaan, mutta toisin kävi.

Synnyinmaan sijaan elämä vei Vantaalle, jonne Puzyrnyy asettui vaimonsa kanssa. Sieltä käsin hän on kevään aikana seurannut tarkasti kotimaansa tapahtumia. Maaliskuussa hän aloitti työt Startup Refugeesilla koordinaattorina ja ukrainalaisten yhteyshenkilönä.

– Tämä on uusi luku elämässäni, ja vaikka sodan kauheudet näkyvät päivittäin työssäni, olen iloinen, että pystyn auttamaan, Puzyrnyy kertoo.

Keväällä Helsingin Kattilahalli muuttui humanitaarisen avun keskittymäksi. Puzyrnyy oli mukana koordinoimassa Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n järjestämää keräystä, jossa otettiin vastaan Ukrainaan lähetettäviä lahjoituksia lääkkeistä elektroniikkaan.

Kattilahallin humanitaarisen avun keräys oli Puzyrnyylle ensimmäinen askel sodasta kärsivien auttamiseen. Nyt hänen puhelimensa soi jatkuvasti, sillä sodan keskeltä on lähdetty kiireellä eikä käteinen tahdo riittää elämiseen.

– Ihmiset, joita en ole koskaan edes tavannut, soittavat minulle pyytääkseen apua. He ovat valmiita ottamaan vastaan mitä tahansa töitä.

Työpaikan saaminen on monen Ukrainasta paenneen mielessä, ja työnhakuun liittyviä kysymyksiä riittää.

Töitä pakolaisille, turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille

Startup Refugees on monikulttuurinen toimija, jonka tavoite on työllistää Suomeen saapuneita maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita ja pakolaisia. Vuonna 2015 perustetulle organisaatiolle sodan seuraukset ovat tuttuja. Vuosien varrella järjestö on auttanut yli 1 300 Suomeen muuttanutta ihmistä työllistymään, tarjonnut koulutusta yli 9 000 ihmiselle ja tukenut 440 yritysideaa alkuun Suomessa.

– Tilanne on surullinen, muttei tämän kaltaiselle organisaatiolle mitenkään uusi, Puzyrnyy toteaa.

Suurin osa työpaikoista vaatii vahvaa suomen kielen taitoa, joten työmahdollisuudet keskittyvät ISS:n kaltaisiin isoihin siivous- ja ravintola-alan yrityksiin. Niissä on tarjolla myös tehtäviä, jotka eivät vaadi erityistä kielitaitoa.

– On hienoa nähdä, miten monet isot yritykset, kuten ISS, ovat auttaneet ukrainalaisia ja muita pakolaisia työllistymään.

Suuri motivaatio, hidastava kielimuuri

Vaikka ukrainalaisilla on kova motivaatio työntekoon, kielimuuri estää heitä hakemasta oman alan töitä. Suurin osa Suomeen saapuneista pakolaisista on korkeasti koulutettuja, mutta usein näissä ammateissa toimiminen vaatii juuri suomen kielen osaamista.

– Olen auttanut opettajia, lääkäreitä ja ekonomeja, jotka eivät pysty jatkamaan omalla alallaan, Puzyrnyy kertoo.

Suomi vaatii useissa ammateissa ulkomaisen tutkinnon validointia. Prosessi on kuitenkin vaativa ja saattaa viedä jopa viisi vuotta. Yleensä hakijan pitää läpäistä myös suomen kielen virallinen kielitaitotesti.

– Motivaatio näkyy, sillä muutama henkilö on kertonut minulle aloittaneensa jo suomen kielen kurssin, Puzyrny kertoo.

Uusista työpaikoista huutava pula

Tänä keväänä Startup Refugees on kartoittanut jo 400 Ukrainasta paenneen ihmisen osaamisen, kiinnostuksen ja taidot. Tämä on muutaman kuukauden ajalle valtava määrä. Lisäksi 80 ukrainalaista työnhakijaa on esitelty heidän palkkaamisestaan kiinnostuneille yrityksille. Kevään aikana organisaatio on löytänyt töitä yhteensä lähes 140 pakolaiselle, turvapaikanhakijalle ja maahanmuuttajalle. Silti tarve on yhä useammalle yritykselle, joiden on mahdollista tarjota työpaikkoja niitä tarvitseville.

– Olemme tähän mennessä onnistuneet työllistämään 13 ukrainalaista, jotka ovat juuri aloittaneet uuden työn Suomessa, Puzyrnyy kertoo.

Sodan keskellä työn ja vapaa-ajan erottelu on menettänyt merkityksensä. Puzyrnyy on viettänyt useat viikonloputkin vastaanottokeskuksissa. Ukrainalaisten kanssa yhdessä vietetty aika on ollut hänelle itselleen tärkeää – ja samalla pakolaiset ovat saaneet apua ja tukea omalla kielellään.

Vielä keväällä suuri osa ukrainalaisista pakolaisista on suunnitellut palaavansa ennen pitkää kotimaahan. Suomeen on tultu viikoiksi, enintään kuukausiksi. Viime aikoina Puzyrnyy on kuitenkin tavannut Harkovan ja Mariupolin lähettyviltä saapuneita nuoria aikuisia, joiden kodit on tuhottu. Heillä ei ole enää paikkaa, jonne palata.

– He ovat valmiita asettumaan Suomeen, sillä täällä heillä on turvallinen olo.

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!