Siirry suoraan sisältöön
Kiinteistöjen kiertotalous kukoistaa kokeilemalla, innovoimalla ja kehittämällä

ISS edistää kiertotaloutta muun muassa kemikaalivapaalla siivouksella, kasvipohjaisilla puhdistusaineilla ja kierrätetyillä kylmäaineilla. Työssä ei edistytä ilman innovatiivisia ratkaisuja.

– ISS on merkittävä ympäristövastuullisuuden ja kiertotalouden toimija, joka palveluillaan vaikuttaa kiinteistöjen ja niiden materiaalien elinkaareen. Pystymme tukemaan myös asiakkaiden kiertotaloutta ja kannustamaan heitä vastuulliseen toimintaan, ISS:n Impact Manager Hanna Bradley sanoo. 

ISS voi parantaa kiinteistöjen resurssitehokkuutta ja kiertotaloutta tarjoamiensa palveluiden avulla. Päivittäisessä työssä etsitään lisäksi keinoja vähentää luonnonvarojen liikakäyttöä, estää luontokadon etenemistä ja vähentää päästöjä. Samoin ISS on sitoutunut kiertotalouteen sekä materiaalien uudelleenkäytön tehostamiseen, kierrättämiseen ja jätteiden minimointiin.

Kemikaalivapaata siivousta ja kasvipohjaisia puhdistusaineita

Vastuulliset siivouspalvelut, kuten ISS:n kemikaalivapaa siivous, vähentävät kiinteistöjen ympäristökuormitusta, vesistöjen kemikaalikuormitusta ja muovin kulutusta. 

Vaikka lähes kaikki toimistotilat pystytään siivoamaan kemikaalivapaasti, joissain tilanteissa saatetaan tarvita tehokkaampia menetelmiä. Tällöin käytössä ovat Diverseyn kehittämät kasvipohjaiset puhdistusaineet. 

– SURE-tuotteet on suunniteltu edistämään kiertotaloutta, vähentämään luonnonvarojen käyttöä ja samalla rajoittamaan siivoustyön ympäristövaikutuksia, sanoo Diverseyn markkinointipäällikkö Anne-Maarit Alho-Leino.

SURE-tuotteiden raaka-aineet tulevat maatalouden ja elintarviketeollisuuden sivutuotteista, jotka muuten menisivät hukkaan. Tuotteet ovat siten täysin biohajoavia ja vegaanisia. Luonnon raaka-aineista valmistetut tuotteet ovat myös turvallisia käsitellä. Ne hajoavat orgaanisiksi materiaaleiksi, jolloin syntyy ravinteita, joita voidaan käyttää uuden kasvun tukemiseen.

– ISS:llä on aina oltu kiinnostuneita viimeisimmistä innovaatioista ja niiden ottamisesta käyttöön, oli kyseessä sitten kone, väline tai aine, Alho-Leino sanoo. 

Kylmäaineet kiertoon ja uudelleenkäyttöön

Kylmäaineita käytetään jäähdytys- ja ilmastointijärjestelmissä. Monet kiinteistöissä käytettävistä kylmäaineista ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja ilmakehään päästessään. ISS ottaa käytetyt kylmäaineet talteen ja toimittaa ne kierrätettäviksi yhteistyökumppanilleen Eco Scandicille sen sijaan, että ne hävitettäisiin. 

Eco Scandicin operatiivinen johtaja Anna Laukkonen kertoo, että ominaisuuksiltaan kaasu ei muutu käytössä, mutta sen koostumus muuttuu ja se likaantuu. Laboratoriossa kylmäaineet puhdistetaan oikealla laitteistolla uudenveroiseksi. Käytännön avulla ISS on vähentänyt vuodesta 2017 lähtien 51 140 kilogrammaa hiilidioksidiekvivalentteja, mikä vastaa 426 167:ää autolla ajettua kilometriä – siis yhtätoista kierrosta maapallon ympäri. 

– Vaikka kylmäaineiden kierrätyksestä ei tiedetty paljoa Suomessa aloittaessamme toimintamme vuonna 2015, ISS luotti meihin ja oli yksi ensimmäisistä asiakkaistamme, Laukkonen sanoo.

Bradley muistuttaa, että vastuulliseen toimintaan ja maapallon hyvinvointiin päästään ainoastaan tekemällä yhteistyötä eri alojen ammattilaisten kanssa. 

– Rohkeat edelläkävijät ovat niitä, jotka löytävät uusia ratkaisuja vastuullisuusajattelulle, ja vastuullisilla ratkaisuilla luomme tiloja, joissa on hyvä olla nyt ja tulevaisuudessa, Bradley sanoo.

Liittyvät julkaisut