Siirry suoraan sisältöön
Työparina robotti

ISS-siivoustiimin uusin jäsen tekee siivouksesta entistä fiksumpaa. Yhteistyö on saumatonta: kun robotti-imuri hoitaa työnsä itsenäisesti, siivoojat voivat keskittyä vaativampiin tehtäviin.

Toimistosiivooja Suraj Dahalin työpäivän kiireisimmät tunnit sijoittuvat aikaiseen aamuun. Ensimmäisten kahden tunnin aikana siivoojan pitää ehtiä muun muassa imuroida lattia, siivota keittiöt ja työpöydät sekä järjestää neuvotteluhuoneet uuteen päivään.

– Ihmiset tulevat toimistolle yleensä kello 8.00 aikoihin. Sitä ennen on ehdittävä tehdä paljon, Dahal kertoo.

Aamun kiirettä on onneksi helpottamassa Dahalin uusi työpari, Whiz-robotti-imuri. Helmikuussa 2021 siivoustiimi sai uuden työkaverin – ammattilaiskäyttöön tarkoitetun robotti-imurin, joka helpottaa siivoojan päivittäistä siivoustyötä monella tapaa. Robotti on oikeastaan “co-bot” sillä se toimii ihmisen työparina ja siivouksessa voidaan hyödyntää molempien vahvuuksia.

– Riittää, että laitan imurin päälle. Kun robotti tekee omaa työtään eli imuroi, voin itse keskittyä esimerkiksi siivoamaan keittiötä ja pyyhkimään pölyjä työpisteiltä.

ISS:llä on tällä hetkellä käytössä noin 10 robotti-imuria eri asiakaskohteissa Suomessa. Whiz on ISS:n sopimustuote, joita hankitaan kohteisiin lisää tarpeen mukaan. Kokemukset Whizista ovat olleet tähän mennessä hyviä. Etenkin isossa toimistorakennuksessa Whiz säästää siivoojalta aikaa toisenlaisiin työtehtäviin ja mahdollistaa myös monipuolisemman työnkuvan.

Esimerkiksi floorhost-tehtävien kysyntä on kasvussa. Näitä ovat muun muassa toimiston yleisten alueiden järjestyksestä huolehtiminen, toimistarvikkeiden tilaus ja varastointi, kahviautomaattien huolto tai huoltotilaukset, hedelmätoimitukset taukotiloihin ja erilaiset avustavat toimistoassistentin tehtävät.

– Kun Whiz imuroi, säästän jopa puoli tuntia päivässä muihin työtehtäviin, Dahal kertoo.

Siivoojan ja robotin yhteistyön ansiosta toimisto onkin kunnossa, kun ensimmäiset työntekijät saapuvat töihin.

Robotti-imuri vaatii huolenpitoa

Robotti-imuri on helppo ottaa käyttöön: siihen ohjelmoidaan eri siivouskartat ja -reitit, jotka tallentuvat automaattisesti pilveen.

– Robotti vain opetetaan siivoamaan ja sen jälkeen se työskentelee itsekseen, Dahal kertoo.

Siivoojan tehtäväksi jää viedä imuri oikeaan paikkaan ja käynnistää oikea ohjelma, minkä jälkeen robotti-imuri hoitaa työnsä itsenäisesti. Jos reitille osuu jokin este, joka ei sille kuulu, Whiz tunnistaa sen automaattisesti. Kun imurointi on valmis, Whiz ilmoittaa siitä laitteen kosketusnäytöllä sekä siivoojan hakulaitteeseen. Siivouksen jälkeen siivooja huolehtii, että imurin akku ladataan täyteen ja että pölypussi, suodatin ja suulake ovat puhtaat. Näin imurin seuraava käyttäjä saa otettua sen suoraan käyttöön ja laite pysyy kunnossa.

ISS:n palveluesimies Golam Rabbanin mukaan imurista onkin tärkeää huolehtia kuin kenestä tahansa työkaverista.

– Jos imuri menisi epäkuntoon emmekä voisi käyttää sitä päivään tai viikkoon, siivoojien työaikataulut menisivät aivan sekaisin. Sen vuoksi imurista huolehtiminen on todella tärkeää.

Kolme tapaa, miten robotti-imuri helpottaa arkea:

  1. ISS: Erityisesti isojen ja tyhjien tilojen siivous helpottuu ja siivousta voidaan suunnitella ja seurata entistä paremmin.
  2. Työntekijä: Aikaa säästyy toisenlaisiin työtehtäviin ja työnkuva monipuolistuu esimerkiksi floorhost-tehtävien suuntaan.
  3. Asiakas: Entistäkin tehokkaammin siivottu toimisto heti aamusta alkaen ja vähemmän häiriötä työpäivän aikana.

 

 

 

Tutustu ISS:n siivouspalveluihin >>

Liittyvät julkaisut