Siirry suoraan sisältöön
Säästöjä ja entistä toimivampia kiinteistöjä suurten yritysten energiakatselmuksen avulla

Kuluvana vuonna monille suuryrityksille on tullut ajankohtaiseksi tehdä lakisääteinen suurten yritysten energiakatselmus. ISS:n energiamanagerit, energia-asiantuntijat ja ISS Hub auttavat tekemään katselmuksen onnistuneesti, löytämään parannuskohteita ja säästämään energiaa. 

Vuonna 2015 voimaan astunut energiatehokkuuslaki velvoittaa suuria yrityksiä tekemään energiakatselmuksen neljän vuoden välein. Energiakatselmus on voimassa tasan neljä vuotta edellisen raportin päiväyksestä. Jos siis edelliset tarkistukset on tehty vuosina 2015 ja 2019, kolmannen energiakatselmuksen aika on nyt.

ISS:n energiamanagerit ja -asiantuntijat voivat suorittaa energiakatselmuksen sekä auttaa siihen liittyvissä toimenpiteissä, mutta energiakatselmuksen tekeminen ajallaan on yrityksen vastuulla. 

– Haluamme nyt muistutella suuria yrityksiä heräämään siihen, että ensi vuonna voi olla vaatimuksena tehdä energiakatselmus, lisää palvelupäällikkö Marika Korhonen, joka vastaa kokonaisuutena ISS HUBin toiminnasta.

ISS_Marika_Korhonen_02_1920x1080

Mikä suuren yrityksen energiakatselmus on?  

Energiakatselmus on pakollinen toimialasta riippumatta kaikille yrityksille, joissa työskentelee yli 250 henkilöä tai joiden liikevaihto on yli 50 miljoonaa euroa vuodessa ja taseen loppusumma yli 43 miljoonaa euroa.  

– Katselmuksesta voi vapautua vain, jos yrityksellä on sertifioitu energianhallintajärjestelmä ISO 50 001 tai sertifioitu ympäristönhallintajärjestelmä ISO 14 001 ja sertifioitu ETJ+ tai energiatehokkuussopimus ja ETJ+, kertoo ISS Hubin energiamanageri Emilia Behm, joka toimii vastuuhenkilönä ISS:n asiakkailleen tekemissä energiakatselmuksissa.  

Yrityksen energiakatselmuksen vastuuhenkilöllä tulee olla Energiaviraston myöntämä pätevyys. ISS:llä energiamanageri toimii vastuuhenkilönä ja hänen valvonnassaan työskentelevät energia-asiantuntijat voivat tehdä koko energiakatselmuksen asiakasyrityksissä.

Energiakatselmuksen avulla saadaan riittävästi tietoa suuren yrityksen tai koko konsernin energiankulutusprofiilista, tunnistetaan mahdollisuudet säästää energiaa kustannustehokkaasti, määritetään säästöjen suuruus sekä raportoidaan katselmusten tulokset.  

Suuren yrityksen energiakatselmus koostuu kahdesta raportista – yrityksen energiakatselmusraportista ja kohdekatselmusraportista. Yrityksen energiakatselmusraportti kattaa kaikki yrityksen energiankäyttötiedot.

– Käytännössä mukana on kaikki energia, mistä yritys maksaa, eli esimerkiksi polttoaineet tai sähkö- ja lämpöenergia, Behm listaa.

Kohdekatselmusraportteja tehdään sen mukaan, kuinka monta toimipaikkaa tai rakennusta yrityksellä on omissa nimissään ja joiden energiasta se maksaa. Jokaisesta kohdekatselmuksesta tulee oma raportti, joka liitetään yrityksen energiakatselmusraporttiin.

Kohdekatselmuksista entistä enemmän irti ISS HUBin avulla

Kohdekatselmuksia voi tehdä joustavasti edeltävien neljän vuoden aikana energiakatselmusraportin päiväyksestä.

– Esimerkiksi suuryrityksessä, jolla on satoja toimipaikkoja ja kohdekatselmuksia pitää suorittaa useampia, niitä ei kannata tehdä yhdessä isossa sumpussa puolen vuoden aikana, Behm kertoo.  

Kohdekatselmukset voi suunnitella sopivaan ajankohtaan, esimerkiksi lämmityskaudelle, jolloin katselmuksesta saadaan irti suurimmat energiansäästöt tai energiatehokkuuden parannukset. Katselmoitavien kohteiden määrä katsotaan yhteistyössä vastuuhenkilön kanssa ja kohteet valitaan parhaimman energiansäästöpotentiaalin tai suurimman energiankulutuksen mukaan.

Kohdekatselmus tehdään aina paikan päällä kohteessa, mutta jos yrityksen automaatiojärjestelmät on yhdistetty ISS HUBiin, energia-asiantuntija saa enemmän irti katselmuksesta. Tällöin suunnittelussa voidaan hyödyntää etäyhteyttä ja esimerkiksi kohteen laitekanta on tiedossa etukäteen. Etävalvonnasta on suuri hyöty myös katselmuksen jälkeisen seurannan kannalta ja seurannassa voidaan hyödyntää myös analytiikkaa, joka seuraa kulutuspoikkeamia ja prosessien toimintaa 24/7.

– Jos asiakas haluaa tehdä muutoksia katselmoinnin pohjalta, voimme auttaa toteutuksen suunnittelussa ja tehdä muutoksia etäyhteyden avulla, etteivät ne jää vain asiakkaan tehtäviksi, Behm kertoo.

ISS_Marika_Korhonen_01_1920x1080

Suosituksista selvästi säästöksi

Energiakatselmointi ei vielä korjaa mitään, vaan siinä annetaan ehdotukset ja suositukset korjaustoimenpiteistä.  

– Ohjeistamme jatkotoimenpiteistä aina energiakatselmuksen jälkeen, miten kannattaa jatkaa. Siitä työ energiansäästöjen eteen vasta alkaa, Korhonen sanoo.

Katselmuksessa voidaan esimerkiksi huomata, että vaihtamalla loisteputket led-valaisimiksi voi saavuttaa isoja energiasäästöjä. Yrityksen omissa toimipisteissä on mahdollista antaa laajemmin suosituksia esimerkiksi ilmanvaihtokoneiden käyntiajoista, sisäänpuhalluslämpötilojen säädöistä sekä huonelämpötilojen pudotuksesta.

– Kaikille toimenpidesuosituksille lasketaan alustavat kustannusarviot, takaisinmaksuajat ja säästöt päästövaikutuksissa, Behm kertoo.  

Energiakatselmuksen suosituksista neuvotellaan yhdessä asiakkaan kanssa. Niiden pohjalta voidaan käynnistää erillinen projekti, jossa energiamanagerin johdolla tehdään muutoksia ja korjauksia sekä seurataan, laskeeko kulutus muutosten avulla.  

– Myös ISS HUBin energia- ja olosuhdekeskuksen kuukausipalvelua jatketaan mielellään katselmoinnin jälkeen, sillä sen avulla toimenpiteitä voidaan paitsi toteuttaa, myös seurata etäyhteydellä, Korhonen kertoo.

Energiamanagerointi hyödyttää asiakasta muulloinkin kuin pakollisten energiakatselmusten yhteydessä.  

– Kohdekatselmuksen ei tarvitse olla vain yksittäinen pyrähdys, vaan jos yritystä kiinnostaa energia-asiat, ISS:n asiantuntijat auttavat mielellään myös jatkossa, Behm lisää.  

Lue lisää suuren yrityksen energiakatselmuksesta Motivan sivuilta

Mikä on ISS Hub?

  • ISS HUB sijaitsee Kuopiossa Katakri II -luokan auditoiduissa tiloissa.
  • ISS HUBissa työskentelee yli 20 talotekniikan ammattilaista.
  • Energia-asiantuntijat valvovat ja hallinnoivat asiakkaiden kiinteistöjen energiankulutusta ja sisäilman olosuhteita ympäri vuorokauden.  
  • ISS:n kiinteistövalvonta ja hälytykset hoidetaan HUBin kautta.
  • ISS HUBissa toimii kriittisten tilojen tilannekeskuspalvelu 24/7.

Lue lisää ISS Hubista 

Tutustu ISS:n energiamanageri-palveluihin ja energiakatselmukseen

Liittyvät julkaisut