Siirry suoraan sisältöön
Terveisiä Jakartasta!

Tapio Kivi-Mannila työskenteli kauppatieteen opintojensa jälkeen muutaman vuoden pankkialalla, mutta alkoi kaivata konkreettisempaa tekemistä ihmisten parissa. Sopiva reitti kohti uutta uraa löytyi ISS:n Global Management Trainee -ohjelmasta. Nyt Tapio kertoo kokemuksiaan trainee-ohjelmasta ja ennen kaikkea ohjelmaan kuuluvasta ulkomaanjaksosta Indonesiassa.

”Tein kovasti töitä Global Management Trainee (GMT) -paikan saamiseksi, sillä hain ohjelmaan jo toista kertaa. Syy, miksi hain toistamiseen, on se, että koin tämän olevan hieno mahdollisuus oppia toimitilapalveluiden liiketoiminnasta monella eri sektorilla ja tasolla. Haluan myös kasvaa johtotehtäviin, ja tiesin ohjelman valmentavan siihen. GMT-ohjelma on loistava mahdollisuus kasvattaa ammatillista osaamista muun muassa verkostoitumisessa, eri palvelualoilla toimimisessa, johtamisessa, talouslukujen ymmärtämisessä, neuvottelutaidoissa ja erilaisten ihmisten kanssa työskentelystä.

Parasta GMT-ohjelmassa on se, että pääsee tutustumaan 18 kuukauden aikana ISS:n eri asiakkuuksiin, palvelualoihin ja kiinnostaviin projekteihin. Itse aloitin ohjelman teollisuusalan asiakkuudessamme siivouksen parissa. Opin lyhyessä ajassa, mitä siivouksen palveluesimiehen arkeen kuuluu, ja kuinka tiimien kanssa työskennellään eri vuoroissa. 

Tämän jälkeen pääsin seuraamaan teknisten palveluiden kohdepäällikön arkea. Opin paljon talouden mittareiden seuraamisesta ja projektien eteenpäin viemisestä. Kolmannen jakson suoritin pankkiasiakkuudessa, joka oli tietenkin lähellä sydäntäni entisen työni takia. Pääsin varjostamaan asiakkuusjohtajaa ja näkemään, kuinka ISS:läisiä johdetaan asiakkuudessa, jossa tuotamme monia eri palveluita.

GMT-ohjelmaan kuuluu myös kolmen kuukauden ulkomaanvaihtojakso: Indonesiassa opin, kuinka ISS toimii toisella puolen maailmaa! Asiakkuudeksi minulle valikoitui Indonesian toiseksi suurin teleoperaattori, jolla on satoja toimipisteitä ympäri maata. ISS Indonesia oli juuri aloittanut palveluiden tuottamisen tässä asiakkuudessa, ja minullekin tuli hieno mahdollisuus nähdä, kuinka näin valtava kokonaisuus otetaan haltuun alusta alkaen. Pääsin mukaan erilaisiin neuvottelutilanteisiin sekä kartoittamaan kiinteistöjä ja piha-alueita asiakkaan kanssa. Neuvotteluita käydään niin sisäisten kuin ulkoisten sidosryhmien kanssa, ja tämä oli minulle välillä melko haastavaa, sillä suurin osa neuvotteluista käytiin indonesian kielellä. Puhelimen käännössovelluksesta ja paikallisista kollegoista oli tässä iso apu.

WhatsApp Image 2023-10-06 at 11.46.22Indonesian Jakarta on todella suuri kaupunki, jossa asustaa noin 10 miljoonaa ihmistä. Suurin kulttuurishokki liittyi paikalliseen liikenteeseen. Liikenne on vasemmanpuoleinen, eikä liikennesääntöjä tunnuta paljonkaan kunnioitettavan. Autot ajavat hyvin lähellä toisiaan ahtailla teillä, ja väleistä puikkelehtii skoottereita. Kaksipyöräiset ovat erittäin suosittuja kulkuvälineitä, sillä niillä pääsee ruuhkissa huomattavasti autoa nopeammin. Kävellen Jakartassa oli vaikea liikkua, sillä jalkakäytäviä ei juuri ollut, ja 30 asteen lämpötila pisti hikoiluttamaan lyhyilläkin siirtymillä. Ja vaikka oli kuinka lämmin, töissä oli pukeuduttava pitkiin housuihin. Matkustaminen eri toimipisteiden välillä tapahtui kätevimmin ja edullisimmin puhelinsovelluksen kautta tilattavalla taksilla. Aikaa on hyvä varata matkustamiseen, sillä koskaan ei voi olla varma, kuluuko parin kilometrin työmatkaan 15 vai 30 minuuttia.

Haasteita aiheutti aluksi myös uudenlainen bakteerikanta. Pienen mahapöpön jälkeen pysyin kuitenkin terveenä koko vaihtojakson loppuun asti. Indonesialainen ruoka on erittäin maukasta, mutta usein myös hyvin tulista. Riisiä syödään melkein joka aterian yhteydessä, ja lisukkeena on yleensä tulista sambal-kastiketta esimerkiksi kanan tai naudanlihan kanssa. Ruokajuomaksi valitsin usein tuoreista hedelmistä puristettuja mehuja tai jääteetä. Ruoka on myös erittäin edullista Indonesiassa näin länsimaalaiselle. Hyvän kokoinen paistettu riisiannos kanan kera maksoi noin 3 euroa, sisältäen kuljetuksen oman asunnon aulaan. 
  
Töissä minulle uutta ja erikoista oli se, että paikallinen väestö pitää pitkin työpäivää rukoustaukoja, sillä Jakartassa suurin osa väestöstä on muslimeja. Työelämä muuten on Indonesiassa rentoa, esimerkiksi kokouksissa nauru on herkässä jopa vakavien asioiden äärellä. Tämä luo välittömän ilmapiirin, jolloin haastavammistakin asioista suoriudutaan hienosti niin, että molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä. Neuvotteluissa pyritään siis löytämään yhteinen sävel ja olemaan avoimia ja rehellisiä molemmin puolin. Lopputuloksena voin sanoa, että kun tiukkoihin neuvotteluihin tuodaan mukaan snacksit ja heitetään muutamat vitsit, kokouksesta voidaan saada varsin miellyttävä kokemus. 

Eniten jään Indonesiasta kaipaamaan ystävällisiä ja palvelualttiita ihmisiä. Tuiki tuntemattomat indonesialaiset tulivat helposti juttelemaan esimerkiksi ostoskeskuksissa. He kuulivat mielellään, mistä päin maailmaa olen ja mikä sai minut valitsemaan Jakartan vierailun kohteeksi. Usein he halusivat myös kuulla, mikä on lempiruokani Indonesiassa (se on Nasi Goreng Gila), ja mitä mieltä olen ylipäänsä Indonesiasta. Sain myös monet hyvät vinkit vapaa-ajan retkilleni. Indonesialaiset ovat ylpeitä omasta kotimaastaan, kulttuuristaan sekä ruoastaan, ja näin jälkikäteen voin hyvin ymmärtää miksi.

En tule koskaan unohtamaan tätä ulkomaanvaihtoa, ja olen kiitollinen, että pääsin tapaamaan monet hienot ihmiset tämän matkan aikana sekä oppimaan uusia paikallisia käytäntöjä sekä indonesialaista kulttuuria niin työpäivien aikana kuin vapaallakin.

WhatsApp Image 2023-11-30 at 15.40.56

Hakuaika syksyllä 2024 käynnistyvään ISS Global Management Trainee -ohjelma on alkanut. Ohjelma on suunnattu hiljattain korkeakoulusta valmistuneille, jonkin verran työkokemusta hankkineille henkilöille, joilla on halua ja kykyä rakentaa ISS:stä alan johtavaa yritystä. Ohjelmassa keskitytään ISS:n globaaleihin avainasiakkuuksiin ja niiden johtamiseen. Lue lisää ja hae mukaan viimeistään 31. tammikuuta

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!