Siirry suoraan sisältöön
ISS:llä kesätöissä ketään ei jätetä yksin – haku nyt auki!

ISS tarjoaa vuosittain satoja kesätyöpaikkoja, jotka ovat hyviä ponnahduslautoja työelämään. Pinja Koivisto on ollut ISS:llä kesätöissä kolmena kesänä eli hän jos joku tietää, millaista on kesätyö ISS:llä. Kysyimme Pinjalta, miksi muidenkin kannattaisi hakea ISS:lle!

Toukokuussa 2021 Pinja Koivisto aloitti kesätyöt ISS:n siivoojana. Turhia ei tarvinnut jännittää, sillä työkaverit ja työtehtävät olivat tuttuja. Koivisto nimittäin työskenteli ISS:n kesätyöntekijänä jo kolmatta vuotta. Opintojen ohessa hän on tehnyt toisinaan myös tuurauksia.

Vuonna 2019 Koivisto astui ensi kertaa pirkanmaalaisen teollisuuskohteen porteista sisään. Hänellä ei ollut aiempaa kokemusta siivoojan työstä, joten kaikki opetettiin alusta asti.

– Ensimmäisen kesän alku oli todella opettavainen. Seurasin toimistossa kuukauden ajan toisen kollegan työtä. Pääsin katsomaan, miten päivärytmi sujuu ja miten siivous ylipäätään toteutetaan. Nopeasti sain kiinni tekniikoista.

Ensimmäisenä työpäivänä Koivisto suoritti työturvallisuuskorttikoulutuksen, ja ennen tehdasolosuhteissa työskentelyä hän kävi vielä verkkokoulutuksia.

– Perehdytyksen ansiosta oli teoriassa selkeät ohjeet siitä, miten tehtaalla tulee toimia. Kun pääsin tehtaalle ensimmäistä kertaa, konkretisoitui, missä piti olla erityisen varovainen ja mitä linjaa pitkin sai kulkea.

Toimistot ovat verrattain siistejä, ja tehtaalla Koivisto yllättyikin siitä, miten likaista voi olla. Siivousta hän teki mieluiten juuri tehtaalla, sillä siellä työnsä kädenjäljen näki välittömästi.

Turvakenkiä, perehdytyksiä ja tuttuja kasvoja

Pientä totuttelua ensimmäiset kesätyöviikot vaativat palaajaltakin. Koivisto opiskelee Tampereen yliopistossa biolääketieteen tekniikkaa, ja etänä toteutetun lukuvuoden jälkeen piti totutella aikaiseen rytmiin. Siivoojan työpäivä alkaa aamukuudelta ja jatkuu kahteen iltapäivällä.

– Hetki meni siinäkin, että jalat tottuivat taas turvakenkiin. Sanoisin silti, että sain nopeasti rutiinista kiinni. Muutaman viikon se otti, mutta siitä eteenpäin sujui loistavasti.

Koiviston työpäivät kuluivat pääasiassa ylläpitosiivouksen parissa tehtaalla ja toimistossa. Alue ja tehtävät vaihtuivat sen mukaan, ketä Koivisto paikkasi. Hän pääsi tekemään myös postituksen sijaisuuksia.

– Alussa perehdyttiin aina kunnolla, oli kenen alueella tahansa. Yleensä liikuin kollegan mukana viikon ja opettelin, miten hänen alueellaan toimitaan ja mitä vastuita hänelle kuuluu. Päivittäiset työt saattoivat vaihdella eri alueilla, ja yritin pysyä samassa rytmissä.

Kesätyössä parasta on monipuolisuus

Koiviston mielestä kesätyössä ISS:llä parasta on se, että työ on monipuolista ja liikkuvaa. Työtehtävät vaihtelevat päivittäin, ja päivien sisältöä voi muokata itse. Askelia Koivistolla kertyi päivässä yli 10 000.

– Keväällä 2019 hain kaikkia mahdollisia kesätyöpaikkoja. Lopulta tein päätöksen siivoojan ja kaupan alan kesätyön välillä. Ajattelin, että siivoojan työ sopisi minulle paremmin, koska olen aika urheilullinen ja tykkään liikkua työpäivän aikana.

Omilleen muuttamisen jälkeen kesätyön taloudellinen merkitys on korostunut, mutta Koivisto arvostaa myös saamaansa työkokemusta. ISS:lle Koivisto on palannut erityisesti ihmisten takia. Työkavereista löytyy samanhenkisiä tyyppejä, joiden kanssa tulee hyvin toimeen.

Koivisto tiivistää kesätyön kahteen sanaan: ihan huippua. Jännityksestä huolimatta siivous sujui mutkattomasti myös uusissa kohteissa.

– Oli kiva tulla takaisin tuttuun paikkaan, jossa sekä kollegat että asiakkaat ottivat hyvin vastaan. Uudelle alueelle tai kohteeseen saattoi mennä hyvillä mielin, sillä tiesi, ettei ketään jätetä yksin. Koskaan ei tuntunut siltä, että en yhtään tietäisi, mitä teen.

>> Hae ISS:lle kesätöihin täältä! 

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!