Siirry suoraan sisältöön
Teollisuusvartija Robert Tikkinen huolehtii teollisuuskohteiden turvallisuudesta

Vartijan työssä jokainen päivä on erilainen, asiakkaasta ja kohteesta riippuvainen. Sen tietää Robert Tikkinen, joka työskentelee ISS:llä teollisuusvartijana.

Vuonna 2014 pirkanmaalainen Robert Tikkinen sai valmiiksi vartijan ammattitutkinnon ja aloitti työt vartijana. Ensimmäiset viisi vuotta kuluivat sosiaali- ja terveydenhuollossa, sairaalavartijana.

Ennen vartijan uraa Tikkinen oli valmistunut koneasentajaksi ja työskennellyt kuusi vuotta teollisuuden kunnossapitotehtävissä ympäri Suomen. Siksi toimiala oli Tikkiselle tuttu, kun hän vuonna 2019 vaihtoi sairaalaympäristöstä teollisuusvartijaksi.

Vartijan työssä luodaan tiloja, joissa on hyvä olla

Teollisuusvartijan monipuoliset työtehtävät määräytyvät kohteiden ja asiakkaiden mukaan. Tyypillistä työpäivää on vaikea kuvailla, sillä päivät ovat keskenään erilaisia.

Päivän aikana Tikkinen tekee kohdealueella useita erilaisia tarkastuskierroksia, reagoi kiinteistö- ja palohälytyksiin, raportoi niistä sekä tarkistaa sprinkleriverkoston paineet ja höyryverkostot. Hän huolehtii muun muassa kameravalvonnasta, liikennevalvonnasta, tulityövartioinnista ja työturvallisuudesta. Tehdaskohteissa varaudutaan myös suuronnettomuuksiin erilaisin keinoin, joissa vartioinnilla on usein erittäin suuri rooli varsinkin lisävahinkojen estämisessä.

Kaikilla kohteilla ja tehtävillä on kuitenkin yhteinen päämäärä: asiakkaiden turvallisuudesta huolehtiminen.

– Asiakkaan toimitilat, omaisuus ja henkilöstö ovat meidän ykkösprioriteetti, Tikkinen korostaa.

Vartija työskentelee yksin ja yhdessä

Vaikka teollisuusvartijan työnkuvaan usein kuuluu toimia yksin, todellisuudessa työ on paljolti tiimityöskentelyä. Tikkinen tekee yhteistyötä esimerkiksi ISS:n kiinteistöhuollon kanssa. Vartijoiden tapaan kiinteistöhuollon työntekijät työskentelevät vuoroissa ympäri vuorokauden.

Kohtaapa Tikkinen työssään myös asiakkaan edustajia ja alihankkijoita. Vartija on henkilö, jonka tehdasalueella liikkuva tapaa usein ensimmäisenä.

– Työ on hyvin asiakaspalveluhenkistä. Pyrimme olemaan hyvässä vuorovaikutuksessa kaikkien kanssa, Tikkinen sanoo.

ISS tuottaa useissa teollisuuskohteissa asiakkaalle kokonaispalvelun, johon kuuluvat vartioinnin lisäksi siivous-, kiinteistö-, aula- ja ravintolapalvelut.

– Työympäristöissä näkee usein samoja ihmisiä, joista muodostuu tiiviitä työporukoita. Kaikki ovat yhtä ja samaa yhteisöä, eikä työ ole lainkaan yksinäistä, Tikkinen kertoo.

Vartiointia 24/7

Teollisuuskohteita vartioidaan ympäri vuorokauden. Teollisuuslaitosten koneet pyörivät myös öisin, ja siksi on äärimmäisen tärkeää, että työympäristöäkin valvotaan silloin.

Tikkinen kertoo tekevänsä omasta tahdostaan pääasiassa ilta- ja yövuoroja. Mahdollisuus esittää työvuorotoiveita saakin Tikkiseltä kiitosta.

– Vuorotyössä on omat haasteensa. Haastavampaa olisi kuitenkin sekoittaa vuoroja keskenään ja tehdä aamu- ja iltavuoroja sekaisin.

Vuorotyötä helpottavat vapaapäivien jaksot, joita Tikkinen tykkää viettää koiransa kanssa mökillä. Metsä ja luonto tarjoavat hyvää vastapainoa työlle.

Koulutus tärkeässä roolissa

Tikkinen on suorittanut vartijan ammattitutkinnon lisäksi ISS:n tarjoamia koulutuksia, jotka takaavat ajantasaisen tiedon työympäristön vaaroista ja työsuojelusta. Koulutuksia voi suorittaa verkossa itsenäisesti.

– Lisäksi asiakkaat velvoittavat tiettyjä koulutuksia, kuten tulityö- ja työturvallisuuskortit, jotka uusitaan viiden vuoden välein. Ensiapukortti on työsuojelutehtävissä välttämätön.

Työn ohessa Tikkinen opiskelee Laurean avoimessa ammattikorkeakoulussa turvallisuuden ja riskienhallinnan opintoja.

– Teknologia kehittyy, ja ulkoisia uhkia tulee koko ajan enemmän, minkä vuoksi koen, että omatoiminen perehtyminen ja opiskelu on tärkeää, Tikkinen sanoo.

Vaativa työ motivoi

Työ on vaativaa, mutta Tikkinen viihtyy työssään. Työssä motivoivat toisten auttaminen ja ihmisten turvassa pitäminen. Arvokasta on myös työstä saatu palaute ja mahdollisuus olla mukana työn kehittämisessä.

Teollisuusvartijan työtä Tikkinen suosittelee henkilöille, joita aidosti kiinnostaa toisten turvallisuus. Toisinaan työ vaatii hyvää fyysistä kuntoa, paineensietokykyä ja tilannetajua.

Teollisuuskohteissa töitä tehdään hyvässä hengessä. Oikeanlainen asenne ja halu oppia, siinä ovat hyvät lähtökohdat alalle.

Miten turvatekniikka taklaa turvallisuusuhkia ja havaitsee poikkeustilanteita? Lue lisää turvatekniikasta

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!