Siirry suoraan sisältöön
Kesätöissä ei koskaan jätetä yksin

Tänä kesänä ISS:llä työskentelee 850 kesätyöntekijää. Pinja Koivisto siivoaa kesän teollisuuskohdetta Pirkanmaalla. Kysyimme Pinjalta kesätyön alkumetreillä, mikä sai palaamaan ISS:lle kolmantena kesänä peräkkäin.

Toukokuussa Pinja Koivisto aloitti kesätyöt ISS:n siivoojana. Turhia ei tarvinnut jännittää, sillä työkaverit ja työtehtävät olivat tuttuja. Koivisto on nimittäin ISS:n kesätyöntekijä jo kolmatta vuotta. Opintojen ohessa hän on tehnyt toisinaan myös tuurauksia.

Vuonna 2019 Koivisto astui ensi kertaa pirkanmaalaisen teollisuuskohteen porteista sisään. Hänellä ei ollut aiempaa kokemusta siivoojan työstä, joten kaikki opetettiin alusta asti.

– Ensimmäisen kesän alku oli todella opettavainen. Seurasin toimistossa kuukauden ajan toisen kollegan työtä. Pääsin katsomaan, miten päivärytmi sujuu ja miten siivous ylipäätään toteutetaan. Nopeasti sain kiinni tekniikoista.

Ensimmäisenä työpäivänä Koivisto suoritti työturvallisuuskorttikoulutuksen, ja ennen tehdasolosuhteissa työskentelyä hän kävi vielä verkkokoulutuksia.

– Perehdytyksen ansiosta oli teoriassa selkeät ohjeet siitä, miten tehtaalla tulee toimia. Kun pääsin tehtaalle ensimmäistä kertaa, konkretisoitui, missä piti olla erityisen varovainen ja mitä linjaa pitkin sai kulkea.

Toimistot ovat verrattain siistejä, ja tehtaalla Koivisto yllättyikin siitä, miten likaista voi olla. Nyt hän siivoaa mieluiten juuri tehtaalla, sillä siellä työnsä kädenjäljen näkee välittömästi.

Turvakenkiä, perehdytyksiä ja tuttuja kasvoja

Pientä totuttelua ensimmäiset kesätyöviikot ovat vaatineet palaajaltakin. Koivisto opiskelee Tampereen yliopistossa biolääketieteen tekniikkaa, ja etänä toteutetun lukuvuoden jälkeen on pitänyt totutella aikaiseen rytmiin. Siivoojan työpäivä alkaa aamukuudelta ja jatkuu kahteen iltapäivällä.

– Hetki menee siinäkin, että jalat tottuvat taas turvakenkiin. Sanoisin silti, että olen jo saanut rutiinista kiinni. Muutaman viikon se ottaa, mutta siitä eteenpäin menee loistavasti.

Siivoojan työpäivät kuluvat pääasiassa ylläpitosiivouksen parissa tehtaalla ja toimistossa. Alue ja tehtävät vaihtuvat sen mukaan, ketä Koivisto paikkaa. Hän on tehnyt myös postituksen sijaisuuksia, ja hoitaa sellaisen tänäkin kesänä.

– Alussa perehdytetään aina kunnolla, oli kenen alueella tahansa. Yleensä liikun kollegan mukana viikon ja opettelen, miten hänen alueellaan toimitaan ja mitä vastuita hänelle kuuluu. Päivittäiset työt saattavat vaihdella eri alueilla, ja yritän pysyä samassa rytmissä.

Kesätyössä parasta on monipuolisuus

Koiviston mielestä kesätyössä ISS:llä parasta on se, että työ on monipuolista ja liikkuvaa. Työtehtävät vaihtelevat päivittäin, ja päivien sisältöä voi muokata itse. Askelia Koivistolla kertyy päivässä yli 10 000.

– Keväällä 2019 hain kaikkia mahdollisia kesätyöpaikkoja. Lopulta tein päätöksen siivoojan ja kaupan alan kesätyön välillä. Ajattelin, että siivoojan työ sopisi minulle paremmin, koska olen aika urheilullinen ja tykkään liikkua työpäivän aikana.

Omilleen muuttamisen jälkeen kesätyön taloudellinen merkitys on korostunut, mutta Koivisto arvostaa myös saamaansa työkokemusta. ISS:lle Koivisto on palannut erityisesti ihmisten takia. Työkavereista löytyy samanhenkisiä tyyppejä, joiden kanssa tulee hyvin toimeen.

Koivisto tiivistää kesätyön kahteen sanaan: ihan huippua. Hieman häntä jännittää, sillä tänä kesänä hän pääsee siivoamaan uuteen kohteeseen.

– On kiva tulla takaisin tuttuun paikkaan, jossa sekä kollegat että asiakkaat ottavat hyvin vastaan. Uudelle alueelle tai kohteeseen voi mennä hyvillä mielin, sillä tietää, ettei ketään jätetä yksin. Koskaan ei ole tuntunut siltä, että en yhtään tietäisi, mitä teen.

Löydä oma ISS-urapolkusi – katso avoimet työpaikat

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!