Siirry suoraan sisältöön
Tehdään yhdessä suojatiestä turvallinen

On taas se aika vuodesta, kun sadat tuhannet lapset ja arviolta runsaat 55 000 ekaluokkalaista aloittavat koulutiensä kesän jälkeen. Tehdään yhdessä heidän koulumatkastaan turvallinen.

 

Kesälomakauden päättyessä liikenne jälleen vilkastuu, ja omaan liikennekäyttäytymiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Etenkin suojatiet ja niillä liikkuvat lapset voivat olla vaaran paikkoja nyt koulujen alkaessa, ja tien ylitys onkin lapselle usein koulumatkan jännittävin paikka. Sen lisäksi, että voimme itse välttää onnettomuuksia olemalla erityisen valppaina liikenteessä, toimimme samalla myös esimerkkinä nuoremmille liikkujille.

Jos koulutielle on lähdössä omia lapsia, kannattaa heidän kanssaan harjoitella ja kerrata turvallinen reitti etukäteen. Varsinkin autoteiden ylitykset reitin varrella ja niissä oikein toimiminen on hyvä käydä läpi. Lapsia voi muistuttaa, että koulumatkan aikana puhelin kannattaa jättää reppuun, jotta muuhun liikenteeseen pystyy keskittymään paremmin.

Autoilijan tehokkain tapa lisätä suojateiden turvallisuutta on pudottaa ajonopeuksia: näin jää aikaa havainnoinnille ja säästytään äkkijarrutuksilta. Töyssyt ja muut hidasteet ohjaavat kuljettajaa hillitsemään kaasujalkaa, mutta suojatieviivojen ja -merkkien pitäisi myös aina toimia herätteenä. 

Autoilija, muista nämä:

1.    Noudata liikennevaloja ja nopeusrajoituksia. Sovita nopeutesi niin, että voit tarvittaessa pysähtyä.
2.    Anna tietä jalankulkijalle suojatiellä – hiljennä ajoissa.
3.    Kun käännyt risteyksessä tai poistut liikenneympyrästä, väistä jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.
4.    Älä ohita suojatien eteen pysähtynyttä ajoneuvoa.
5.    Ole erityisen tarkkana koulujen läheisyydessä ja alueilla, joissa on leikkiviä lapsia.

Jalankulkija, muista nämä:

1.    Pysähdy suojatien eteen, noudata aina liikennevaloja.
2.    Katso rauhallisesti molempiin suuntiin ja varmista, että mahdollisesti tuleva auto antaa tietä.
3.    Ole erityisen varovainen ylittäessäsi monikaistaista tietä. Suojatien eteen pysähtyneen auton takaa voi tulla toinen auto!

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!