Siirry suoraan sisältöön
Turvallisesti pyörän selässä

Pyöräily on kasvattanut suosiotaan viime vuosina - eikä ihme. Se on edullinen ja ympäristöystävällinen liikkumismuoto, joka sopii kaiken ikäisille kuntotasosta riippumatta. Menopelin selkään hypätessä pyöräilijän on muistettava liikennesäännöt ja noudatettava hyvää, muut huomioivaa asennetta.

Pyöräilijöiden henkilövahinkojen määrä on vähentynyt selvästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa kypärän käytön lisääntyminen ja pyöräilyväylien kehittäminen. Kuitenkin onnettomuuksia ja loukkaantumisia sattuu paljon vuosittain. Tämän vuoden aikana ISS:läisille on tapahtunut seitsemän pyöräilytapaturmaa, joiden seurauksia on hoidettu työterveyshuollossa. Tapaturmien taustalla oli pääsääntöisesti kiire ja liian suuri tilannenopeus. Mitä muuta on otettava huomioon, kun hyppää pyörän selkään?

Liikennesäännöt. Ennen kaikkea pyöräilijän on tärkeä tuntea liikennesäännöt, joita on myös velvollisuus noudattaa.

Keskittyminen. Katse on pidettävä tiessä ja ympäristössä. Musiikin kuuntelu tai kännykän käyttö haittaavat helposti pyöräilijän tarkkaavaisuutta ja vie ajatukset pois liikennetilanteesta.

Ennakoiminen. Muut huomioiva ja ennakoiva pyöräilijä kertoo muille tiellä liikkujille omista aikeistaan esimerkiksi suunta- ja äänimerkeillä. Myös oma reitti on hyvä miettiä etukäteen.

Nopeus ja turvavälit. Pyöräilynopeus ja välimatka muihin liikkujiin on sovitettava liikennetilanteen mukaan. Ota huomioon, että pyöräväylillä kulkee monenlaisia liikkujia, pienistä vasta-alkajista vauhdikkaisiin polkijoihin. Matkaan on varattava myös riittävästi aikaa, ettei synny tarvetta polkea hätiköiden.

Oman olotilan huomioiminen. Väsymys, päihteet ja sairaudet voivat vaikuttaa esimerkiksi tasapainon hallintaan ja kykyyn havainnoida liikennettä. Muistathan pitää huolta myös nestetasapainosta, sillä jano vaikuttaa vireystilaan ja tarkkaavuuteen.

Oikeanlainen, turvallinen varustus:

  • Kelinmukaiset, pitävät jalkineet ja vaatetus
  • Heijastin ja heijastavat vaatteet tai huomioliivi
  • Pyöräilykypärä
  • Pyörässä heijastimet ja valot: valkoinen etuheijastin, punainen takaheijastin sekä valkoiset tai ruskeankeltaiset sivuheijastimet sekä pimeällä valkoinen tai vaaleankeltainen valo ja punainen takavalo
  • Soittokello tai muu äänimerkinantolaite
  • Tehokkaat jarrut
  • Tavaran kuljetusta varten reppu, kiinteä kori tai pyörälaukku

Keskeisimmät pyöräilyyn ja kävelyyn liittyvät liikennesäännöt voi kerrata Liikenneturvan uudesta Jalan ja pyöräillen -oppaasta >>

Uusi, 1.6. voimaan tullut tieliikennelaki tuo muutoksia myös pyörätien jatkeen merkintöihin. Kerroimme uudesta tieliikennelaista aiemmin täällä >> 

Lähde: Liikenneturva
Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen

 

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!