Siirry suoraan sisältöön
”Ruoanlaitto on intohimoni”

ISS:n lounasravintolassa kokkina työskentelevää Israa Saeed Hasania motivoivat tulevaisuuden unelmat ja kivat työkaverit. Irakista kotoisin oleva Israa työllistyi ISS:lle Startup Refugees -verkoston kautta.

Keilalahdessa sijaitsevan toimistotornin seinämässä lukee Tieto, Fortum ja Microsoft. Rakennuksen toimitiloissa työskentelee tuhansia ihmisiä. Toimistojen lisäksi kompleksista löytyy useita ravintoloita, jotka vastaavat yritysten työntekijöiden lounastarjonnasta.

Pitkät käytävät johtavat kampuksen sydämeen, missä sijaitsee lounasravintoloista isoin. Vasta uusittu, trendikkään näköinen ISS:n ravintola on kokki Israa Saaed Hasanin työpaikka.

Ruoanlaittoa rakastava Israa hymyilee. Hän on tyytyväinen työhönsä, jossa aloitti puolisen vuotta sitten.

– ISS on mahtava yritys. Olen iloinen, että saan työskennellä näin elegantissa paikassa.

Kouluttautunut moniosaaja

Israa on asunut Suomessa kuusi vuotta. Hän on kouluttautunut vuosia sitten insinööriksi ja työskenteli synnyinmaassaan Irakissa koulutusministeriössä.

– Suomessa koulutustani vastaavan työn saanti osoittautui haastavaksi kielitaidon puutteen vuoksi. Olin kuitenkin tottunut käymään töissä, enkä halunnut jäädä kotisohvalle istuskelemaan.

Parantaakseen työllistymismahdollisuuksia Israa kouluttautui aikuisopistossa kokiksi. Ruoanlaitto on ollut hänelle pitkään rakas harrastus.

Ennen ISS:lle työllistymistä Israa pyöritti miehensä kanssa kahvila-ravintolaa Malmilla. Avioeron myötä yhteinen projekti oli kuitenkin aika haudata, ja Israa alkoi katsella muita työmahdollisuuksia. Moni hänen ystävistään oli työllistynyt maahanmuuttajia ja yrityksiä yhdistävän Startup Refugees -verkoston kautta, ja niin kävi hänellekin.

ISS:n ylläpitämän lounasravintolan esimies Marjaana Kuvaja ja Israa kohtasivat Startup Refugeesin järjestämässä rekrytointitilaisuudessa. Marjaana vakuuttui Israan potentiaalista ja tahtoi motivoituneen Israan tiimiinsä Keilalahteen.

Osa kansainvälistä tiimiä

ISS:llä työt sujuvat sekoituksella englantia ja suomea. Israa sujahti ongelmitta osaksi kansainvälistä työyhteisöä.

– Parasta työssäni on hauska tiimi. Olemme ystäviä keskenämme. Jaamme tärkeät asiat työkavereiden kesken ja nauramme yhdessä. Kerromme toisillemme harrastuksistamme, lempimusiikistamme ja kotimaidemme ruokakulttuureista.

Toisinaan työkaverit viettävät yhteisiä virkistyspäiviä, jolloin esimies järjestää juhlat tai vie porukan tutustumaan uuteen paikkaan. Viimeksi Israa ja kollegat selvittivät yhdessä tiensä ulos Trap Factoryn pakohuoneista. Työajan ulkopuolella vietetty aika lisää yhteishenkeä entisestään.

Kansainvälinen työporukka tuo oman mausteensa lounasravintolan ruokalistaan. Työntekijöiden erityisosaaminen otetaan huomioon tarjonnan suunnittelussa. Israan ansiosta ravintolan asiakkaat ovat päässeet nauttimaan Lähi-idän herkuista.

Jatkuvaa oppimista

Israa ja muu keittiöhenkilökunta tulee töihin seitsemältä aamulla.

– Aloitamme työmme aikaisin, jotta saamme kaiken valmiiksi kahdeksalta tarjoiltavaan aamupalaan. Sitten valmistelemme annokset ja aloitamme lounastarjoilun. Kiire helpottaa iltapäivällä.

Lounasruokien valmistamisen lisäksi Israan työhön kuuluu ruokalistojen suunnittelua yhdessä tiimin kanssa. Päivän aikana keittiömestari ohjeistaa Israa ja muita kokkeja ruoanvalmistuksessa, jotta hommat sujuvat ja asiakkaat saavat maittavaa lounasta.

ISS haluaa minimoida ravintoloissaan syntyvän hävikin. Ravintolan henkilökunnalla on olennainen rooli tavoitteen saavuttamisessa.

– Me pyrimme valmistamaan sopivan määrän ruokaa. Laskemme tarvittavat raaka-aineet ja annosmäärät niin, että hävikki olisi mahdollisimman pientä. Kun aloitin täällä, minulla ei ollut kokemusta näin isosta ravintolasta, enkä osannut mitoittaa määriä oikein. Nyt olen oppinut arvioimaan menekin.

Toinen asia, jota Israan työpaikalla painotetaan, on työturvallisuus.

– Keittiötyössä ollaan tekemisissä kuumien ja painavien esineiden sekä tulen kanssa. Meille järjestetään jatkuvasti turvallisuuskoulutuksia. Olemme opiskelleet turvallisuusasioita myös verkkokurssien avulla.

Työturvallisuuden ja hävikin minimoimisen lisäksi Israa on oppinut työssään muutakin. Suomalaiset reseptit sujuvat häneltä jo kuin vanhalta tekijältä.

Harrastuksia ja haaveita

Vapaa-aikaansa Israa viettää kahden kouluikäisen lapsensa kanssa.

– He ovat 11- ja 12-vuotiaita ja näyttävät aivan kaksosilta, Israa nauraa.

Lapsilla on vaikutus myös äitinsä ammatilliseen itsetuntoon.

– Lapseni motivoivat minua tekemään työni hyvin. Heidän mielestään olen maailman paras kokki.

Ruoanlaiton lisäksi Israalla on toinenkin intohimo – kirjallisuus. Hän lukee paljon ja on juuri aloittanut ensimmäisen oman kirjaprojektinsa.

– Kirjoitan uuden elämän aloittamisesta vieraassa maassa, kulttuurieroista ja hassuista sattumista, joita olen kokenut muuttaessani Suomeen.

Aluksi elämä Suomessa toikin eteen monenlaisia yllätyksiä. Suomen talvi ei ollut niistä pienin.

– Muistan vielä ensimmäisen kerran, kun näin lunta. Ja se kylmyys! Kävin sunnuntai-iltaisin kokkikurssilla ja kotimatkalla oli aina jäätävän kylmää ja pilkkopimeää.

Kokkikoulu siintää muistojen lisäksi tulevaisuuden suunnitelmissa. Israalla on unelma:

– Haluaisin tulevaisuudessa perustaa koulun, jossa opetan Lähi-idän ruokakulttuuria ja ruoanlaittoa suomalaisille.

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!