Siirry suoraan sisältöön
Siivoojasta palveluesimieheksi

Tässä juttusarjassa esittelemme ISS:n ammattilaisten urapolkuja. Tutustumme Kelly Piusiin, joka on viidessätoista vuodessa edennyt kohteessaan siivoojasta palveluesimieheksi.

Se kävi nopeasti, jopa hetken mielijohteesta. Kelly Piusin äiti ja kaksi ystävää olivat muuttaneet Virosta Suomeen muutama kuukausi aiemmin, ja Pius ikävöi läheisiään. Kiinteistöhuollon opinnot ammattikoulussa olivat vielä kesken.

– Päätin, että haluan elämänmuutoksen. Minulla ei ollut Suomessa valmiina työpaikkaa, vaan tulin kokeilemaan onneani. Ystävän vinkistä sain työhaastattelun ISS:lle. Muutosta meni vain kuukausi, että olin töissä.

Helmikuussa 2005 Pius sai ISS:ltä töitä toimistotilojen siivoojana. Pius muistelee, että siivoojan työpäivä oli 15 vuotta sitten osin erilainen kuin nykyään. ISS vastasi samassa talossa muistakin palveluista, kuten postituksesta ja kokouspalveluista.

– Siivouksen lisäksi työaikaan oli sulautettu muitakin työtehtäviä. Jossain vaiheessa esimieheni päätti erottaa siivouksen tehtävät imuroinnista ja ympäristöpalveluista. Vastuualueita jaettiin fiksusti.

Puolet päivästä postitusta, puolet siivousta

Monipuoliset tehtävät ehtivät kuitenkin herättää Piusin kiinnostuksen. Alkuun hän tuurasi postituksessa ja kokouspalveluissa puolikkaan päivän silloin tällöin.

– Työtehtäväni monipuolistuivat omasta kiinnostuksestani ja aloitteestani. Kehityin asiakaspalveluhenkisyydessä ja halusin olla asiakaspalvelussa mukana. Hakeuduin opiskelemaan töiden ohessa virastomestarin ammattitutkinnon.

Virastomestari Piusista tuli vuonna 2011. Hän työskenteli siivoojan nimikkeellä, mutta teki pääasiassa monipalvelutyöntekijän töitä. Kokonaan monipalvelutyöntekijäksi hän siirtyi vuonna 2014.

Puolet työpäivästä kului postituksessa ja asiakaspalvelussa, puolet pienten alueiden siivouksessa. Lisäksi Pius otti yhä enemmän vastuuta asiakaskohteen siivouskokonaisuudesta. Hän tunsi siivousalueet ja tuki muuta tiimiä.

– Tunsin kohteen kaikki työt. Oli kyse sitten postituksesta, kokouspalveluista tai ympäristöpalveluista, pystyin olemaan avuksi.

Sitten Piusista alkoi tuntua, että hän halusi kouluttautua lisää. Vuorossa oli kiinteistöpalvelualojen erikoisammattitutkinto.

– Olen saanut kaikesta koulutuksesta eväitä työhöni. Esimieheni huomasi, että olin ottanut itsenäisesti vastuuta, joten vuonna 2016 aloitin samaan aikaan koulun ja palveluohjaajan työt.

Palveluohjaajana Pius oli tiimilleen siivouksen tukipalvelu. Hän vastasi resursoinnista, töiden jaosta, työvuoroista, hankinnoista ja asiakaspalvelusta. Tarvittaessa hän tarttui itsekin mopinvarteen.

Kasvu esimieheksi omassa tiimissä

Pius ehti työskennellä palveluohjaajana kaksi vuotta, kunnes hänen esimiehensä kertoi lähdöstään. Pius ei ollut ajatellut etenevänsä vielä esimieheksi, mutta oma esimies luotti siihen, että Pius olisi valmis ottamaan hänen paikkansa palveluesimiehenä.

Pius myöntää, että ensimmäinen vuosi oli raskas. Oli itkua ja naurua, onnistumisia ja kamppailua, hän tiivistää.

Nyt Pius johtaa parinkymmenen kokouspalveluemännän, postituskonsultin, ympäristöpalveluhenkilön, monipalvelutyöntekijän ja siivoojan työtä. Hän osaa totisesti eläytyä tiimiläistensä asemaan, onhan hän tehnyt samoja töitä itse.

– Henkilöstöjohtaminen ja tiimin hyvinvointi ovat minulle sydämen asia. Joka päivä työpöydällä ovat tietenkin myös asiakkuus ja hyvän yhteistyön ylläpito. Varmistan, että asiakas on tyytyväinen ja henkilöstö voi hyvin.

Piusilla ja hänen esimiehillään on ollut läpi vuosien vankka keskinäinen luottamus. Pius uskoo, että luottamus yhdistettynä hänen oma-aloitteisuuteensa on tuonut uralla uusia mahdollisuuksia.

– Nyt olen itse esimies ja ymmärrän, millaista työ on. Tarvitsen itsekin ympärilleni hyvän tiimin, jonka kanssa luottamus on kohdillaan.

Tehtävänä henkilöstö- ja asiakkuusjohtaminen

Palveluesimiehenä Pius on hoksannut kaksi tärkeää asiaa. Ensimmäinen niistä on se, etteivät työt tule ikinä valmiiksi, sillä siivousala kehittyy jatkuvasti. Toiseksi Pius yrittää olla itselleen armollinen.

– Olen luonteeltani sellainen, että haluan tehdä paljon ja vaikuttaa. Yritän olla täydellinen, vaikka usein riittäisi, että lopputulos on hyvä.

Onpa vaivannäöstä ollut varmasti uralla hyötyäkin. Parhaillaan hän viimeistelee johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa, jonka hän toivoo antavan eväitä henkilöstöjohtamiseen, asiakkuusjohtamiseen ja talousosaamiseen.

Piusin muutosta Suomeen on yli 15 vuotta. Jo ISS-uransa alussa hänellä oli tunne, että hän oli tervetullut töihin.

– ISS on työntekijäystävällinen yritys, ja työntekijöillä on tasavertaiset mahdollisuudet, kansalaisuuteen katsomatta. Tästä työpaikasta voisin jäädä eläkkeelle.

Kellyn ura aikajanalla

2005: Siivooja
2011: Virastomestarin ammattitutkinto
2014: Monipalvelutyöntekijä
2016: Palveluohjaaja
2018: Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinto
2018: Palveluesimies
2022: Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Löydä oma ISS-urapolkusi – katso avoimet työpaikat

Liittyvät julkaisut

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!