Siirry suoraan sisältöön
Piirivartijasta tekoälyn sanansaattajaksi – Samin urapolku yhdistää teknologian ja ihmiset

Kun Sami Öfverberg aloitti ISS:llä piirivartijana, hän ei osannut kuvitella, että vuosia myöhemmin hän johtaisi yrityksen automaatioteknologiatiimiä ja kouluttaisi esihenkilöitä tekoälyn mahdollisuuksista. Samilla matka alkoi yhdestä oivalluksesta: manuaaliset rutiinityöt voi automatisoida. Tänä päivänä Sami toimii ISS:llä tekoälyn sanansaattajana ja auttaa yhtiötä hyödyntämään teknologiaa tavalla, joka tukee sekä työntekijöitä että liiketoimintaa. 

Innostus teknologiaan heräsi jo lapsuudessa, kun Sami Öfverberg ymmärsi, miten tietokoneilla pystytään automatisoimaan asioita, jotka vaikuttavat myös fyysiseen maailmaan.   

– Tein yksinkertaisen koodinpätkän, jolla sain tietokoneen CD-aseman avautumaan ja sulkeutumaan. Se oli aika siisti juttu alakouluikäiselle pohjalle, Sami kertoo hymyillen. 

Nykyään Sami työskentelee ISS:n tietohallinnossa ja johtaa seitsemän hengen automaatioteknologiatiimiä, joka tuottaa ohjelmistorobotiikkaa, integraatioita ja data-analytiikkaa. Myös tekoäly ja uudet kaupalliset mahdollisuudet kuuluvat tiimin tehtäviin. 

– Käytännössä ratkomme tilanteita, joissa asiakas haluaa ostaa esimerkiksi digitaalisen palvelun, jota meillä ei vielä ole olemassa. Mietin näihin tilanteisiin teknologisia ratkaisuja, eli työtehtäväni ovat käytännössä uusien digitaalisten tuotteiden ja palvelujen kehittämistä, Sami kuvailee nykyistä rooliaan. 

 Ammatillista kehittymistä työn kautta 

Asioiden automatisointi sekä tehostaminen ovat kulkeneet mukana myös aiemmissa työtehtävissä. 

– Työskentelin aikoinaan ISS:n Call centerissä, jossa tehtiin paljon manuaalista ja toisteista työtä. Eri järjestelmiin kirjattiin samoja asioita ja pohdin, että tässä olisi kyllä kehityksen paikka, Samimuistelee. 

Sami päätti alkaa tuumasta toimeen ja ryhtyi kehittämään ohjelmistorobottia, joka hoitaisi järjestelmiin tehtäviä kirjauksia ihmisten puolesta. 

– Esittelin sitten tuotoksiani työyhteisölle, ja siitä käynnistyi IT-urani ISS:llä, Sami toteaa. 

Teknologian kehittämisen rinnalla Sami on kasvanut myös johtajana ja asiantuntijana. Vaikka hän on opiskellut työn ohessa ohjelmointia ja kehittänyt teknistä osaamistaan, suurimmat opit ovat tulleet muualta – siitä, miten isot organisaatiot toimivat ja miten ihmisten kanssa työskennellään. 

– Tekniset taidot ovat tietenkin tärkeitä, mutta lopulta kyse on yhteistyöstä. IT-ratkaisujen on palveltava liiketoimintaa ja käyttäjiä – ei toisinpäin. Se, että ymmärtää ihmisiä ja organisaatioiden toimintaa, on ollut urallani arvokkainta pääomaa, hän toteaa.

Sami Öfverberg 3 (1)

ISS:llä tekoälyyn suhtaudutaan innokkain ja avoimin mielin 

Työ tekoälykehityksen parissa pitää sisällään kehityshankkeita sekä niitä edeltävät selvitysvaiheet ja ideointityöpajat. Samiakutsutaan AI-sanansaattajaksi, sillä kehitystyön ohessa hän myös kouluttaa muun muassa ISS:n esihenkilöitä tekoälystä: mitä tekoäly on, mitkä ovat parhaita tekoälytyökaluja sekä mitä tekoälyn avulla pystytään tekemään nyt ja tulevaisuudessa.  

Samin iloksi ISS:llä on suhtauduttu tekoälyyn innostuneesti ja avoimin mielin. Tekoälykehitykseen hypättiin mukaan jo varhaisessa vaiheessa, keväällä 2023. 

– Nykyään jaamme kuukausittain tietoa ja koulutuksia tekoälystä. Tällä hetkellä tekoäly toimii ISS:llä avustajana, joka tukee työssä ja auttaa esimerkiksi etsimään ja koostamaan tietoa, Sami sanoo. 

ISS:llä tekoälykehitys on tällä hetkellä vaiheessa, jossa yleiskäyttöisiä tekoälytyökaluja on otettu rajattuun koekäyttöön. Seuraavaksi niiden käyttöä on tarkoitus laajentaa kaikille ISS:läisille. Tulevaisuudessa fokus siirtyy enemmän räätälöityihin ratkaisuihin, kuten automaattisia raportointityökaluja ja tekstianalyysityökaluja. 

– Pidemmällä tähtäimellä tavoitteena on yhdistää erilaiset sovellukset toimivaksi kokonaisuudeksi ja näin mahdollistaa monimutkaistakin automaatiota, Sami avaa tulevaisuutta. 

Työyhteisö, joka saa viihtymään 

Sami aloitti työt ISS:llä ensimmäistä kertaa tammikuussa 2008. Vaikka hän on käynyt välillä myös muiden työnantajien palveluksessa, on ISS-vuosia kertynyt jo 14.  

Kun Samilta kysyy, mikä on saanut hänet viihtymään ISS:llä pitkään ja jopa palaamaan, vastaus on selkeä: työyhteisö ja ihmiset. 

– Kyllä se on aina ollut se vahvuus. ISS:llä on aika yleistä, että ihmiset tekevät pitkiä työuria ja välillä käyvät muualla, mutta tosi moni on myös tullut takaisin.

Lue myös: Tekoälystrategiasta toimintasuunnitelmiksi ja kannattaviksi innovaatioiksi