Siirry suoraan sisältöön
Ääni vähemmistöille, oodi monimuotoisuudelle ja yhdenvertaisuudelle – ISS on Priden kumppani jo toista kertaa

ISS on tänä vuonna toista kertaa Helsinki Priden virallinen yhteistyökumppani. Miksi Pride on ISS:lle tärkeä kumppanuus, ja mitä kumppanuudet mahdollistavat puolestaan Helsinki Pridelle?

Kesäkuussa ISS viettää Pride-kuukautta, jonka aikana yhtiössä juhlitaan monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta. Pride-kuukauden ja 27.6.–3.7.2022 vietettävän Pride-viikon kruunaa Helsingissä 2. heinäkuuta järjestettävä kulkue ja puistopiknik, joihin myös ISS osallistuu.

Tänä vuonna ISS on jo toista kertaa Helsinki Priden yhteistyökumppani. Kansainväliselle ja monimuotoiselle ISS:lle Pride on mitä luontevin kanava ilmaista sitä, mitä ISS haluaa olla – avoin kaikille monimuotoisuuden eri ulottuvuuksille.

– Pride edustaa tahtotilaa, jonka takana seisomme yhtiönä. Tavoittelemme sitä, että arjen kaikessa tekemisessä kunnioitetaan monimuotoisuuden eri muotoja, kertoo ISS:n henkilöstöjohtaja Maria Pajamo.

Hyvä esimerkki taustojen ja kulttuurien kirjosta on se, että Suomessa työskentelevät ISS:läiset edustavat 93:a eri kansalaisuutta. ISS:llä monimuotoisuus ymmärretään laajasti, huomioiden seksuaalivähemmistöt, kansallisuudet, osatyökykyiset, eri ikäluokat – monenlaisilla eri taustoilla ja kokemuksilla olevat ihmisryhmät, jotka näkyvät ISS:n arjessa joka päivä.

Kumppanit mahdollistavat tapahtuman ja tuovat näkyvyyttä

Helsinki Pride on vuonna 1991 perustettu yhdistys ja kansalaisjärjestö. Pride toimii sekä poliittisella tasolla edistämässä muutosta ja tuomassa monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta osaksi julkista keskustelua että ruohonjuuritasolla vaikuttamassa yksilöiden ajatuksiin.

– Pride-tapahtuma on iso julkinen alusta, mutta työskentelemme paljon myös nuoriso-, sosiaali- ja maahanmuuttajatyön parissa, Pride Helsingin hallituksen puheenjohtaja Panu Mäenpää listaa.

Vaikka Pride Helsingillä on ikää yli 30 vuotta, Pride-kumppanuudet ovat käynnistyneet vasta viimeisen vuosikymmenen aikana.

– Ihanaa, että yhteiskunta muuttuu ja myös yritykset haluavat ottaa entistä enemmän kantaa, Mäenpää kiittää.

Yritysten ja järjestöjen kumppanuudet ovat Pridelle tärkeitä, sillä ne tuovat laajaa, yhteiskunnallista näkyvyyttä. Pride haluaa tuoda LGBTIQ+-vähemmistön äänen kuuluviin laajasti eri kohderyhmille.

– Mitä useammassa kanavassa pystymme tuomaan viestejämme esille, sitä varmemmin viesti menee perille myös niille, jotka eivät itse kuulu vähemmistöön eivätkä seuraa meitä tai kanaviamme, Mäenpää sanoo.

Myös kumppanien taloudellisella tuella on valtava merkitys. Heinäkuussa järjestettävä Pride-kulkue ja -puistopiknik ovat maksuttomia tapahtumia, mutta niiden järjestäminen ei ole ilmaista.

– Olemme yleishyödyllinen yhdistys, joka ei tee toiminnallaan voittoa. Kumppanuuksien avulla mahdollistamme koko tapahtuman järjestämisen, Mäenpää kertoo.

Pride antaa mahdollisuuden tutkia omia ennakkoluuloja

ISS:n monimuotoisuus- ja yhdenvertaisuusstrategia asettaa ISS-maille toimenpiteet, tavoitteet ja mittarit, joilla mitataan sitä, että ISS pääsee monimuotoisuus- ja yhdenvertaisuusasioissa eteenpäin. Pajamo kertoo, että strategian vieminen käytännöksi vaatii työtä jokaiselta ISS:läiseltä.

– Uskomme siihen, että suurin osa ihmisistä haluaa olla yhdenvertaisia, mutta tiedostamattomia ennakkoluuloja on aika paljon. Vanhat kokemukset tai uskomukset voivat värittää tilanteita tai kohtaamisia. Toivomme, että Priden kautta ihmiset tunnistavat ja purkavat omia ennakkoluulojaan ja asenteitaan, Pajamo sanoo.

Vaikka tahtotila on vahva ja suurin osa ihmisistä haluaa toimia ennakkoluulottomasti, Pajamo korostaa, että tekemistä riittää vielä.

– Emme ole koskaan valmiita. Haluamme näyttää ja viestiä siitä, etteivät asiat ole meille tabuja, vaan niistä voidaan keskustella. Ja että vaikka ihmisillä olisi ennakkoluuloja, niistä voi harjaantua pois, kunhan ne vain ensin tunnistaa.

Kumppanit saavat Pridelta tukea ja valmennusta

Pride-kumppanuus tukee ISS:n monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden kehittämistä, sillä se auttaa tekemään teemaa näkyväksi ja muistuttaa ISS:läisiä sen tärkeydestä. Pajamon mukaan tämä auttaa ISS:ää kehittymään työpaikkana ja työnantajana.

– Sateenkaaren väriset pinssit, kaulanauhat ja Teamsin taustakuvat eivät yksin auta, jos yhdenvertaisuus ja kunnioitus eivät toteudu käytännössä. Haluamme, että monimuotoisuus juurtuu kulttuuriimme ja ennakkoluulot vähenevät. Nämä asiat eivät nimittäin ole juhlapuheita, vaan arjen käytäntöjä.

Myös Mäenpää kertoo, ettei Pride-kumppaneilta edellytetä täydellisyyttä – mutta vastuullisuutta kyllä. Yrityksillä pitää olla tahtotila kehittää yhdenvertaisuutta, monimuotoisuutta ja osallisuutta. Kumppaniksi ryhtyessä ei tarvitse pelätä, että Pride tulee kertomaan kaiken olevan väärin.

– Harras toiveemme on, että meidät nähdään vuoropuheluun kutsuvana kumppanina, joka tukee ja valmentaa, eikä tuomitse. Edustamme vähemmistöä, joka on totuttu sulkemaan ulos, joten päätehtävämme on mahdollistaa osallistuminen, Mäenpää summaa.

Jatkuvissa kumppanuuksissa päästään yhdenvertaisuuden ytimeen

ISS:n ja Priden kumppanuus jatkuu toista vuotta. Mäenpään mielestä jatkuvuus on hyvä asia, sillä silloin yhdenvertaisuuden edistämisessä päästään entistä syvemmälle, sisään yrityksen rakenteisiin.

– Haluamme olla yrityksille positiivinen kumppani, joka tarvittaessa työntää eteenpäin ja vahvistaa uskoa siihen, että tätä työtä kannattaa tehdä.

Mäenpää kiittelee monimuotoisuustyötä, jota ISS:llä tehdään sisäisesti. ISS:n koko takaa sen, että Priden sanoma tavoittaa myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät muuten tapahtumasta ja sen viesteistä kuulisi.

– ISS on yhteistyön kannalta unelmakumppani, koska he haluavat kehittää ja ideoida yhteistyön tapoja. Heillä on kunnianhimoa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoasioiden edistämiseen yrityksessä.

Kesäkuu on Pride-kuukausi myös ISS:llä. 27.6.–3.7.2022 järjestetään Pride-viikko, joka huipentuu kulkueeseen ja puistopiknikiin 2. heinäkuuta.

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!