Siirry suoraan sisältöön
Satoja ammattitutkintoja töiden lomassa – seitsemän ISS:läistä valmistui oppisopimuksella ammattiin suoraan asiakkaalle

ISS panostaa vuosittain merkittäviä määriä henkilöstönsä koulutukseen, viime vuonna noin kolmen miljoonan euron verran. Pientä osaa tämän investoinnin tuloksista juhlittiin Hangossa, kun ryhmä siivouksen työntekijöitä suoritti puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon.

Hangossa toimivassa lääketeollisuusyritys Fermionissa oli kesäkuussa syytä juhlaan, kun tiloja siivonnut ISS:n seitsenhenkinen opiskelijaryhmä valmistui töidensä ohessa uuteen ammattiin toimitilahuoltajiksi.

Iss_Hanko_02_srgb_1500pxKuvassa vastuuopettaja Lotta Hjordberg-Hietanen ja opiskelijoita.

ISS toteutti oppisopimuskoulutuksen yhteistyössä Salon seudun ammattiopiston ja asiakasyritys Fermionin kanssa. Yhteistyön ansiosta koulutus voitiin toteuttaa asiakkaan tiloissa. Opiskelijat pääsivät siis teoriakoulutuksen lisäksi kartuttamaan taitojaan ja antamaan osaamisen näytöt tiloissa, joissa he muutenkin työskentelevät. Tämä mahdollisti opetuksen räätälöinnin kohteeseen ja asiakasyritykseen sopivaksi.

”Käytännön koulutus näyttöineen on kohdennettu asiakkaan tiloihin, ja siivoojien ammatillinen osaaminen on kehittynyt koulutuksen aikana. Asiakkaan näkökulmasta tämä on hyvä juttu kustannusmielessäkin: Fermionilla Hangossa vakituisesti työskentelevät siivoojat pystyvät tekemään ylläpitosiivousten lisäksi myös erityisosaamista vaativia siivoustöitä”, sanoo Fermionin siivouksen yhteyshenkilö Maarit Kivimäki.

Elinikäistä ja käytännönläheistä oppimista

ISS lupaa tarjota työntekijöilleen mahdollisuuden luoda oma polkunsa ja panostaakin työntekijöidensä kouluttamiseen. ISS kuuluu muun muassa Suomen suurimpien oppisopimuskouluttajien joukkoon – yhtiössä työskenteli viime vuonna 350 oppisopimusopiskelijaa, ja määrät ovat pysyneet samoissa koronavuosia lukuun ottamatta jo pitempään. Koulutusmuoto selvästi kiinnostaa ja soveltuu joillekin perinteistä koulutusmuotoa paremmin.

Elinikäisen oppimisen ajatusta mukaillen koulutukseen pyritään innostamaan iästä tai työkokemuksesta riippumatta. Myös nyt valmistuneiden opiskelijoiden monikielinen ja -kulttuurinen ryhmä koostui eri ikäisistä työntekijöistä, joista osa on tehnyt alan töitä jo pitkään. Kaikkia kuitenkin yhdisti yhteinen tavoite opiskella ja valmistua ammattiin.

”Tämä on supertiimi. Ryhmässä on hyvä, positiivinen energia, jonka huomaa myös ulospäin niin töissä kuin taukotilassakin”, sanoo opiskelijoiden esihenkilönä toiminut ISS:n palveluesimies Saara Vaaramaa.

Puolitoista vuotta kestänyt oppisopimuskoulutus hitsasi ryhmän yhteen tiiviiksi porukaksi, jonka kanssa jaettiin ilot ja tsempattiin haastavina hetkinä.

”En tiedä, olisinko yksin pärjännyt, kun on vielä tämä kielimuuri”, sanoo ruotsia äidinkielenään puhuva Marianne Westerholm, joka on yksi valmistuneista toimitilahuoltajista. ”Sanottiin kyllä, että saisi tehdä myös ruotsiksi, mutta näin opin enemmän.”

Oppisopimuskoulutus opiskelumuotona saa kiitosta myös opiskelijoilta. Se on ketterä ja monimuotoinen tapa yhdistää opiskelu työntekoon, sillä valtaosa oppimisesta tapahtuu työssä ja työkohteessa. Vastavalmistuneet Westerholm ja Marja Kusnetsov ovat yhtä mieltä, että työssä oppiminen on ainoa tapa, jolla heidät saa vielä koulun penkille.

”Jos joutuisi istumaan pitkään pulpetissa, niin tylsistyisi. Tämä tekemällä oppiminen on minulle parempi tapa”, sanoo Marja Kusnetsov.

Osaavat tekijät tuovat pysyvyyttä

Hangossa oli tavoitteena saada koulutettua kohteen siivoojat niin, että he voivat hoitaa kohteessa siivoukset omatoimisesti eikä palvelua tarvitse tuottaa toiselta paikkakunnalta. Koulutettu työvoima on arvokasta myös ISS:lle, sillä se on paitsi osaavampaa myös pysyvämpää.

”Totta kai me halutaan ammattitaitoista ja pysyvää porukkaa. Tämä on työnantajalta yksi tapa panostaa henkilöstöön ja vaikuttaa sitoutumiseen”, sanoo Vaaramaa.

Koulutuksia pyritään tarjoamaan työntekijöille myös urapolun kehitystä ajatellen ja mahdolliset jatkokoulutukset mielessä pitäen.

”Urapolkuja kartoitetaan yhdessä työntekijöiden kanssa. Tavoitteena on, että ISS:n sisällä olisi mahdollista rakentaa itsensä näköistä uraa mielekkäissä työtehtävissä”, sanoo ISS:n koulutuspäällikkö Elli Velling.

”Voi suositella ihan kaikille”

Ammattitutkinnon suorittamiseen kuului teoria- ja käytännön opetuksen lisäksi myös osaamisen näyttäminen eli näytöt, jotka voitiin yhteistyön ansiosta suorittaa autenttisessa ympäristössä Fermionin tiloissa. Jännittävissä näyttötilanteissa oppilaat osoittivat ammattitaitonsa.

”Vaikka itse tietää, että osaa, jännittää silti, että siinä näytössä ei osaa enää”, muistelee Marianne Westerholm. ”Nyt on kuitenkin palkitsevaa, kun on oppinut paljon. Ja tietty valmistunut ammattiin.”

Sekä Westerholm että Kusnetsov suosittelevat oppisopimusopiskelua kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään omaa osaamistaan. Molemmat ovat tyytyväisiä, että itse lähtivät mukaan ja ovat nyt valmistuneet ammattiin. Työt Fermionin siivouskohteessa jatkuvat kuten ennenkin, vain tietotaitoa on enemmän. Tulevaisuus näyttää molempien mielessä kirkkaalta, kun taskussa on ammattitutkinto.

Iss_Hanko_05_srgb_1500px

Kuvassa Marja Kusnetsov ja Marianne Westerholm valmistujaispäivänään.

Eikä oppimisen tarvitse tähän päättyä, kun mielessä ovat vielä tuoreena vastuuopettajan juhlapuheen sanat: ”Oppiminen ei lopu koskaan. Pitäkää jatkossa asenne, että nyt on oppinut jotain ja koko ajan on opittava lisää.”

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!