Siirry suoraan sisältöön
Puhdas elämys


Musiikkitalossa asiakasmäärät ovat suuria ja pinnat haastavia pitää puhtaina. ISS:n työparina kohteessa toimii i-mop, jonka ansiosta työ sujuu helpommin ja nopeammin. 

Kun astuu sisään Helsingin Musiikkitalon pääovista, eteen aukeaa Kirsi Kaulasen upea, torven tai saksofonin muotoja mukaileva taideteos Gaia. Korviin kantautuu romanttinen harppumusiikki klassisen musiikin erikoisliike Fugasta. Välittömästi tietää saapuneensa taiteen maailmaan.

Musiikkitalo on Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Sibelius-Akatemian koti. Muusikoiden, opiskelijoiden ja konserttivieraiden lisäksi tiloissa liikkuu päivittäin turisteja ja muita vierailijoita, sekä tietysti talon työntekijöitä.

Musiikkitalo tarjoaa elämyksiä kävijöilleen ja nämä elämykset alkavat jo ulko-ovelta. Ensivaikutelma on tärkeä osa asiakaskokemusta ja siisteys on tärkeä osa ensivaikutelmaa. Kulttuurin kehdossa on erityisen tärkeää, että pinnat hohtavat puhtautta, eikä vierailijoita tervehdi kura tai hiekka.

Innovatiivinen työtoveri


Musiikkitalon sisääntuloaulan siisteydestä vastaa ISS:n siivooja Eha Ints. Ints on työskennellyt ISS:llä ja Musiikkitalossa reilut puoli vuotta.

Ints siirtelee modernin näköistä siivouskonetta sisääntuloaulan lattialla kevein liikkein. Aulan lattia on karheaa kiveä, johon tarttuu helposti ulkoa kantautuva kura ja lika. Intsin mukaan lattia olikin aikaisemmin hyvin haastava siivottava.

Nyt hänellä on työparinaan i-mop. Innovatiivinen, ketterä yhdistelmäkone pesee ja kuivaa lattian hetkessä. Pian puoli vuotta käytössä ollut siivouskone on helpottanut Intsin ja muiden Musiikkitalon siivoojien työtä. Ratkaisun ansiosta Musiikkitalon kävijöille voidaan luoda entistä parempi asiakaskokemus.

Hyvät työvälineet ovat kullanarvoisia


Kesäkuun alussa orkestereiden kausiohjelmat ovat jääneet jo tauolle, mutta Musiikkitalon ovet käyvät silti tiuhaan.

Talon käyttöaste on korkea. Vuonna 2017 Musiikkitalossa käytiin yhteensä noin 950 000 kertaa. Erilaisia konsertteja järjestettiin noin 800 ja muita tapahtumia 560. Yksistään isoon konserttisaliin mahtuu 1 700 ihmistä. Myös pitkä aukioloaika haastaa tilojen ylläpitoa. Musiikkitalon normaali aukioloaika on aina kello 22 asti ja muusikot voivat olla harjoittelutiloissaan vaikka kellon ympäri.

– Meillä kiireisimmät hetket ovat aikaiset aamut, kun talo ei ole vielä yleisölle auki. Suurin haasteemme on, että ehdimme tehdä kaiken ajallaan aamulla, ennen kuin ihmiset tulevat. Aukioloaikoina taas siivous on organisoitava niin, ettemme häiritse muuta toimintaa, kertoo ISS:n Musiikkitalon kohdevastaava Lotta Kallio.

ISS vastaa koko Musiikkitalon siisteydestä. Ihmiset tulevat Musiikkitaloon nauttimaan elämyksistä ja siisti ympäristö on vahvasti osa kokemusta. Hyvät työvälineet ovat kullanarvoisia, kun pitää siivota tehokkaasti, mutta hiljaisesti. Tavallista yhdistelmäkonetta huomattavasti hiljaisempi, mutta yhtä tehokas i-mop sopii siksikin tilojen puhtaanapitoon erinomaisesti.

Ison yhdistelmäkoneen tehokkuus ja pienen mopin ketteryys

Ints kuljettaa i-moppia toisen kerroksen parville vievää käytävää pitkin. Lämpiön koko seinän kokoisista valtavista ikkunoista kantautuu sisään keskipäivän valo, joka paljastaa heti, jos jokin kohta lattiasta jää pesemättä.

Lattian pyyhkiminen mopilla kestäisi monta kertaa kauemmin. Tavallinen suuri yhdistelmäkone olisi esimerkiksi porrastasanteilla aivan mahdoton. I-mop sen sijaan on helppo kuljettaa mukana, ergonomisesti.

I-Mopissa yhdistyvät ison yhdistelmäkoneen työleveys ja tehokkuus, sekä pienen koneen ketteryys ja helppo käsiteltävyys. Laite on johdoton, joten myös esimerkiksi porrastasanteelta toiselle pääsee helposti. Lisäksi se kääntyy paikallaan 360 astetta.

– Tällä pääsee myös kaikkiin pieniin paikkoihin. Esimerkiksi vessat ja pöytien aluset saa putsattua helposti, kuvailee Ints.

Kallio kertoo, että i-moppia käytetään suurimmaksi osaksi kemikaalittomasti, ainoastaan puhtaan veden avulla, mikä tekee siivouksesta ekologisempaa ja allergiaystävällisempää.

Materiaalien kirjo haastaa

Lotta Kallio kuvailee Musiikkitaloa monipuoliseksi, mutta myös haastavaksi siivouskohteeksi.

– Erilaisia tiloja on paljon. On konserttisaleja ja isoja yleisötiloja, ravintoloita ja kahviloita, neuvotteluhuoneita ja Sibelius-Akatemian puoli, joka on oppilaitos.

Erilaiset tilat tuovat omat tarpeensa siivoamiselle. Myös erilaisia materiaaleja on kulttuurilaitoksessa todella paljon.

– Varsinkin talvi ja kevättalvi ovat haastavia, kun sisään kantautuu loskaa, likaa ja suolaa. Täällä on paljon esimerkiksi erilaista kivilattiaa, jota olisi aika raskasta alkaa puhdistaa käsin, Kallio sanoo.

Hyvillä välineillä työt sujuvat kuitenkin näppärästi.

Työvälineiden lisäksi Musiikkitalossa on kunnossa työilmapiiri. Kun Ints esimerkiksi aamulla käy siistimässä sisääntuloaulan, laittaa Fugan työntekijä hänelle usein jotakin musiikkia soimaan. Kaikki myös tervehtivät toisiaan ja jokainen talon työntekijä huomioidaan.

– Meidän siivoojia arvostetaan ja kiitetään, kertoo Kallio.

ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!