Siirry suoraan sisältöön
Kesätyöntekijästä vakkariksi: Sari Sormusen tarina

Sari Sormunen aloitti vuonna 1999 kesätyöntekijänä porrassiivoojana ISS:n palveluksessa. Kuuden viikon kesätyö poiki työt useammaksi kesäksi ja lopulta vakituisen työpaikan.

Kuopiosta pääkaupunkiseudulle muuttanut 22-vuotias Sari Sormunen sai porrassiivoojana käteensä ison nipun avaimia. Se merkitsi useampaa siivouskohdetta, sekä vapautta ja vastuun ottamista omasta työstä.

– Siivoustyössä olen aina pitänyt siitä, että näen oman käden jäljen heti, Sormunen kertoo.

Kesätyö jatkui syksyyn ja lopulta töitä riitti vuoden pimeämmälle ajanjaksollekin. Sormusesta tuli ISS:n vakituinen työntekijä. Nyt hän on viihtynyt ISS:llä jo yli16 vuotta.

– Minulta kysyttiin, olisinko halukas menemään toiseen kaupunginosaan vakituisen työpaikan perässä. Minun ei tarvinnut juuri miettiä vastausta.

Sormunen ehti vaihtaa työpistettä muutamaan otteeseen, ennen kuin hän siirtyi palveluohjaajaksi Meilahden alueelle vuonna 2005. Sieltä hänet löytää yhä työstä, jossa hänen on hyvä olla.

”Sellaiset päivät, jolloin ei huvita mennä töihin, ovat poikkeuksia”

1. Mukava työympäristö

– Urakehitykseni alkoi Meilahdessa, johon nykyinen kollegani Maria minut palkkasi. Olin asiakaskohteessa ensin pari vuotta palveluohjaajana, sitten vuoden esimiesharjoittelijana ja lopulta minusta tuli palveluesimies.

Esimies, joka aikoinaan palkkasi minut, on pysynyt kanssani samassa tiimissä. Kollegat ovat hieman muuttuneet matkan varrella, mutta Marian kanssa olemme kulkeneet yhtä matkaa koko ajan.

Meilahdessa viihdytään yleisesti hyvin – kesätyöntekijätkin haluavat usein palata Biomedicumiin myös seuraavina kesinä.

2. Kosketus käytännön työhön on säilynyt

– Työssäni parasta on kokonaisuus. Minun ei tarvitse juuttua yhteen paikkaan yhden työntekijätiimin tai asiakkaan tiloihin. Kun saan työni tehtyä, voin siirtyä seuraavaan kohteeseen.

Työni on helposti hallittavissa silloin, kun asiat sujuvat. Jos tilanne vaatii, lähden itsekin siivoamaan, vaikka palveluesimiehen tehtäviin ei varsinaisesti kuulu suorittavaa työtä. Pidän siivoamisesta, joten minulla ei ole kynnystä tarttua työhön.

– Työnkuvani palveluesimiehenä on suureksi osaksi sellainen, että voin itse päättää, mitä teen ja milloin, Sari Sormunen kertoo.

3. Mahdollisuus parantaa työolosuhteita

– Ensimmäinen kesätyöpaikkani oli pieni kiinteistöhuoltofirma. Sain surkean perehdytyksen, jossa kierrettiin siivouskohteita autolla. Ensimmäisenä työpäivänä jouduin puhelinluettelon kartan kanssa etsimään oikeita taloja. Olen tuonut täällä ISS:llä esille tämän kokemuksen, että täällä kenellekään ei kävisi niin.

Yksi parhaita tapoja arvioida työntekijän työskentelyä on tehdä töitä yhdessä. Pystyn ohjaamaan helpommin, kun näen työnteon käytännössä.

Nyt kun olen itse esimies, on helppoa bongata tulokkaiden joukosta ne, joilla on siivoussilmä ja käsitys siitä, mikä työn lopputuloksen tulisi olla.

4. Vapaus valita missä ja milloin teen työt

– Työnkuvani palveluesimiehenä on suureksi osaksi sellainen, että voin itse päättää, mitä teen ja milloin.

5. Työ ja vapaa-aika pysyvät erillään

– Olisi kauheaa, jos minun tarvitsisi noudattaa aikatauluja, kun lähden töistä kotiin. Työt jäävät aina töihin, odottamaan seuraavaa päivää. Kun pääsen oman kodin eteiseen asti, voin tehdä mitä haluan niin pitkään kuin jaksan valvoa.

Kuka?

  • Sari Sormunen, palveluesimies
  • Aloitti ISS:llä porrassiivoojana 22-vuotiaana
  • Harrastaa luonnossa liikkumista koirien kanssa.

Lue myös: ISS mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa
ISS kehittää suomalaista työelämää Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa

Tiesitkö: ISS:llä voi opiskella ammattiin työn ohessa

  1. Tarjoamme henkilöstöllemme mahdollisuuden opiskella työn ohessa ammattiin ja hankkia lisäkoulutusta muun muassa oppisopimuskoulutuksessa.
  2. Koulutuksen aloittamista sovitaan aina yhdessä esimiehen kanssa esim. kehityskeskustelussa tai muissa tapaamisissa.
  3. Valitun koulutuksen tulee tukea henkilön tehtävän kuvaa, jotta oppisopimuksen perusteet täyttyvät.
  4. ISS:n henkilöstöyksikkö tukee tarvittaessa esimiestä ja työntekijää oikean oppilaitoksen ja oppisopimuspaikan löytämisessä. Lisätietoja elli.velling@iss.fi
ISS TÖISSÄ UUTISKIRJE
email-dark_58px

Tilaa uutiskirjeemme

Koostamme uusimmista artikkeleistamme, oppaistamme ja muista kiinnostavista sisällöistä uutiskirjeen kvartaaleittain. Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös tietoa kampanjoistamme ja tapahtumistamme!