Siirry suoraan sisältöön
Kutsu energiansäästötalkoisiin – säästetään yhdessä 20 000 kerrostalokodin vuosittaiset sähköt

Osallistumme ISS:llä energiatalkoisiin ja autamme asiakkaat niihin mukaan, kirjoittaa ISS:n Operations Performance -johtaja Veijo Pitkäniemi.

Energiakriisi on käsillä Suomessa ja Euroopassa. Moni Euroopan maa on ollut riippuvainen venäläisestä energiasta, jonka käytöstä on pyristelty irti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Vaikka Suomi ei ole yhtä riippuvainen venäläisestä kaasusta kuin esimerkiksi Saksa ja Italia, vaikutukset ulottuvat kaikkiin Euroopan maihin.

Sähkön ja kaasun hinta on moninkertaistunut, ja kantaverkosta vastaava Fingrid on jo varoittanut talvella uhkaavasta sähköpulasta. Tilanne on poikkeuksellinen: edellistä energiakriisiä elettiin 50 vuotta sitten, joten moni työikäinen ei ole ennen kokenut vastaavaa. Energiapolitiikan keinot vaikuttavat pitkällä aikavälillä, mutta eivät kykene vastaamaan äkillisiin muutoksiin. Nopein ja helpoin tapa vaikuttaa on vähentää energiankulutusta. Toimenpiteitä tarvitaan jokaiselta.

Lokakuussa käynnistyvä valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja kehottaa yksilöitä ja yrityksiä energiansäästöön. Suomalaisten yritysten, kuten ISS:n, toimintaa ohjaavat jo hiilineutraaliustavoitteet, ja energiatehokkuuden parantamiseen liittyviä hankkeita on toteutettu onnistuneesti jo pitkään.

Kiinteistöalan toimijana olemme onnekkaassa asemassa vaikuttamassa etunenässä: luomme 500 000 kiinteistönkäyttäjälle energiatehokkaita ympäristöjä päivittäin. Hallinnoimamme kiinteistömassan vuosikulutus on valtava, noin terawattitunti vuodessa.

Hyvin tunnettu tosiasia on, että yhden asteen lämpötilan pudotus alentaa lämmitysenergiakustannuksia noin viisi prosenttia. Jos saamme hallinnoimissamme kiinteistöissä asiakkaamme mukaan alentamaan energiankäyttöä tuon määrän, se vastaa noin 20 000 kahden hengen kerrostalokodin sähkön vuosikulutusta. Tällaista energiansäästöä me ISS:llä tavoittelemme.

Suurin vaikutus energianhallintapalveluissa

Aloitimme työn itsestämme. Käymme tiiviillä kammalla läpi keinot omissa kohteissamme: lämmityksen alentaminen, laitteiden käytön minimointi, valaistuksen ohjaus, ajokilometrien optimointi ja niin edelleen. Jokaista lukemaa emme saa kiinni, sillä laskenta ei ole aukotonta. Tavoitteenamme on kuitenkin välitön, merkittävä alennus omaan kulutukseemme.

Seuraavaksi käännämme katseemme tukemaan asiakkaitamme. Kaltaisellamme palveluyhtiöllä on nimittäin suurin vaikuttamisen paikka siinä, mitä heille tuotamme. Olemme läsnä tuhansissa kohteissa, joissa voimme tukea asiakkaitamme energiansäästötoimissa. Hallinnoimissamme kiinteistöissä toimii lähes 10 prosenttia suomalaisista.

ISS HUB seuraa kohteiden energiankulutusta 24/7

ISS:n ympäri vuorokauden toimivan olosuhde- ja energianhallintakeskuksen, ISS HUBin, kautta vaikutamme asiakkaidemme kiinteistöjen energiankulutukseen etenkin säätämällä ilmanvaihtoa, valaistusta ja lämmitystä vastaamaan tilojen todellista käyttöä. Tällaisessa tilanteessa ei riitä, että energianhallintaa tehdään vuositasolla. Akuutti säästötarve on tässä hetkessä.

Asiantuntijamme tekevät seurantaa kuukausitasolla ja arvioivat, miten asiakkaiden hyviä olosuhteita voidaan ylläpitää ja samalla kulutusta vähentää. Järjestelmäintegraation kautta analytiikkamme arvioi tilannetta ihmistä nopeammin ja tarkemmin sekä antaa hälytyksen poikkeavasta kulutuksesta, jolloin pääsemme reagoimaan välittömästi. Näissä hetkissä monissa yrityksissä on energiansäästön paikka.

Aika investoida energiansäästöön on nyt

Viimeistään nyt yritysten on syytä ottaa käyttöönsä energianhallintapalvelu, jonka avulla kohteiden toimintaa ja energiankulutusta seurataan jatkuvasti. Esimerkiksi meillä ISS:llä ISS HUB seuraa kohteita etäyhteyksien avulla ja oma kiinteistöhuoltomme hoitaa tarvittavat tarkastukset ja muutokset kiinteistöissä. Koska ISS:läisiä työskentelee tuhansissa kohteissa, meillä on mahdollisuus nostaa esiin säästökeinoja myös paikan päällä.

Osalle yrityksistä seuraava askel energiansäästötoimissa on investointi. Nyt on aika harkita uudelleen aiemmin lyhyellä aikavälillä kannattamattomiksi arvioituja hankkeita, sillä energian hinnan noustua takaisinmaksuajat ovat lyhentyneet huomattavasti. Esimerkiksi aurinkopaneelien takaisinmaksuaika on nykyisillä sähkön hinnoilla pudonnut parin vuoden takaisesta huomattavasti ja voi olla lähes puolet lyhyempi. Energiamanagerimme tekevät kartoituksia päivityksistä ja laiteinvestoinneista sekä laskevat, missä ajassa ne maksavat itsensä takaisin.

Onnistuneetkin julkisen sektorin toimet vaikuttavat nykytilanteessa hitaasti, kun taas kulutuksen vähentäminen näkyy välittömästi. Kun käynnistämme työn nyt, saamme vähennettyä syksyn ja talven energiankulutusta ja tasattua kulutuspiikkejä – yhdessä voimme säästää kymmeniä miljoonia kilowattitunteja. Osallistumme ISS:llä talkoisiin huolellisella energiasuunnittelulla ja säästötavoitteilla sekä auttamalla asiakkaamme talkoisiin mukaan.

Veijo Pitkäniemi
Operations Performance -johtaja
ISS Palvelut

Liittyvät julkaisut